Eljárást indítottak a Markusovszky kórház ellen

Vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a Markusovszky kórházban az orvosválasztás korlátozása miatt.

Bajdó Bettina

A Markusovszky kórházban 2006-ban uniós normákra, vagyis a 48 órás munkarendre hivatkozva korlátozták a szabad orvosválasztás jogát a szülészeten. Az uniós normát úgy értelmezték, hogy a szülész-nőgyógyászok nem dolgozhatnak a munka és ügyeleti időn túl az intézményben, vagyis a szüléseket sem vezethetik le ügyeleti időn túl. 

A korlátozás felháborodást keltett, a vitáknak azóta sincs vége. Az elmúlt évek alatt a panaszosok több szakmai szervezetet is felkerestek, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben. Éveken át nem történtek konkrétumok ebben a kérdésben.

A  kórházat működtető megyei önkormányzat utolsó levelében, mely február 26-án íródott, az áll, hogy megértik a szülő nők igényét, de a szülés előre nem tervezhető esemény. A kórházban viszont a munkarendet előre meg kell  tervezni, ha pedig megengedik a szabad orvosválasztást, akkor felborul a rend. A fenntartó úgy véli, hogy a szabadon választott orvos közreműködése a szülésnél összeegyeztethetetlen a munkarenddel. 

Tavaly több szakmai szervezet is állást foglalt a kérdésben. Májusban például dr. Pordán Endre, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára levélben úgy fogalmazott, hogy szerinte a betegnek joga van az állapota által szakmailag indokolt szintű egészségügyi szolgáltató és a választott orvos egyetértésével az ellátást végző orvos megválasztásához.

Még abban a hónapban az EBF is állást foglalt a kérdésben: A  terhesgondozás és a szülészeti ellátás során mindvégig térítésmentesen kell biztosítani a szabad orvosválasztást. A kórház a belső szabályzatában a jogszabályok által előírtakon túl további korlátozást nem alkalmazhat. Az egészségügyi szolgáltatók, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kötelesek biztosítani a szabad orvosválasztást a terhes, illetve a szülő nőknek.

Mivel az ügyben továbbra sem történt  előrelépés, 2009. szeptember 1-jén az Egyenlő Bánásmód Hivatalhoz is eljutott egy kérelem, melyben állásfoglalást kértek az üggyel kapcsolatban. A hivatal az üggyel az EBF-et kereste meg, ahol február 12-én  eljárást indítottak a Markusovszky kórház ellen. A  felügyelet munkatársai már a helyszínen is vizsgálódtak, s bekérték az elmúlt évek hivatalos dokumentumait is. A vizsgálat akár több hónapig is eltarthat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!