Felújítják a város legmagasabb épületét

Múlt héten kezdődött a megyeszékhely legmagasabb lakóépületének felújítása. A Petőfi Sándor utcában lévő, 58 méter magas, 14 emeletes társasház 113 millió forintból szépül meg, először a nyílászárókat cserélik.

Varga Nóra

Az 1970-es évek elején épült lakótömb 58 méter magas, 15 szintes, 14 emeletes, s 83 lakás található benne. Az épület alsó szintjén lévő helyiségekben üzletek működnek. Iparosított technológiával készült a ház: betonvázas és téglafalazata van. Süttői mészkővel burkolták az épület északi és déli oldalát.

- Szombathely legmagasabb lakóépülete több mint 35 évvel ezelőtt épült, ezért igencsak ráfért már a felújítás   - emelte ki dr. Beliznay Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke. - A 2008-as panelprogramban nyertünk támogatást a korszerűsítésre, a rekonstrukció egyharmadát az állam, további egyharmadát az önkormányzat állja, a fennmaradó egyharmadot  a tulajdonosok  finanszírozzák. A több mint 113 millió forintból kicseréltetjük a nyílászárókat, kőzetgyapottal szigeteltetjük az épületet, végül pedig a környezethez illő színezést kap a Petőfi Sándor utca 41-es társasház: zöld, homokszín és tojáshéjszín színekben pompázik rövidesen az épület.

Dr. Beliznay Pálné elmondta, hogy időközben változott a jogszabály, így kizárólag kőzetgyapottal lehet a 14 emeletes   épületet hőszigetelni. Ez a módosítás valamelyest emelt a rendbetétel összegén. Az elnök hangsúlyozta, az elmúlt években gyakoriak voltak az északi oldalon beázások, mivel a süttői mészkő összeillesztéseinél beszivárgott az esővíz. A helyi toldozások, foltozások nem jelentettek megoldást a problémára. A társasház rekonstrukciója után a lakók ezen gondja is megoldódik. A szigetelést követően a díszítő mészkő az épület északi és déli oldalára ugyan visszakerülhetne, de számos egyeztetést és megbeszélést követően úgy döntöttek, hogy nem burkolják be újra a díszítő kővel az épületet, mert ez a munka rendkívül megdrágítaná a beruházást. A süttői követ eladják, a bevétel a  tulajdonosokhoz kerül.
 
A kivitelezési munka a múlt héten elkezdődött.

A felújítás ideje alatt nagy területet kell lezárni, sem gyalogosan, sem kerékpárral nem lehet egy ideig az épület közelében közlekedni, s a parkolás is tilos lesz - tudtuk meg az elnöktől. A tervek szerint ezen a héten felállványozzák az épület északi oldalát. Először a nyílászárókat építi be a kivitelező, a 14 emeletes épületben szerencsére van teherlift, ez valamelyest megkönnyíti a munkát.   

Várhatóan szeptember közepén fejeződik be a megyeszékhely legmagasabb épületének korszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!