Gallyazni muszáj: a vezetékre lógó ágakat metszi az E.on

A fák gallyazása mindig neuralgikus pont, mivel a városlakók sohasem nézik jószemmel a növények kivágását. Az áramszolgáltató a fogyasztók testi épségének és az üzembiztonság érdekében minden évben elvégzi ezt a feladatot. Az Észak-dunántúli régióban a hálózathossz csaknem 20 százalékán gallyazzák a fákat.

Varga Nóra

- A fák gallyazása nagyon fontos - tudtuk meg Vörös Lászlótól, az E.on Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. régióvezetőjétől. 

A villamosenergiaszolgáltatás veszélyes üzem, a vezeték érintése életveszélyes lehet, valamint a vezetékre lógó ágak akár  több kilométeres körzetben is üzemzavart okozhatnak. A balesetek és az áramkimaradások érdekében  muszáj a gallyazást évről évre elvégezni. 

- Az egy kilovoltos vezetéktől egy méteres, az  egy-harmincöt kilovoltos vezetéktől belterületen 2,5 méteres, külterületen 5 méteres, a 120-200 kilovoltos vezetéktől 13 méteres távolságra kell lennie a növényzetnek  - hangsúlyozta Vörös László. - A gallyazás minden esetben a telektulajdonos feladata. Miniszteri rendelet rögzíti, hogy az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének rendszeresen metszenie kell azt a fát, amelyik eléri a szabadvezeték biztonsági övezetének határát. Nem szabad a vezeték közelébe olyan növényt ültetni, amely megnőve az üzembiztonságot veszélyezteti - figyelmeztet a szombathelyi régióvezető.

Vörös László hozzátette, a társaság szakemberei a vonalbejárást követően az önkormányzatokkal, a városgondnoksággal, valamint a főkertésszel egyeztetnek, majd elkészítenek egy tájékoztató anyagot, amelyben összegzik, hol kell gallyazni. Az áramszolgáltató minden évben felhívja az ellátási területén lévő önkormányzatok, ingatlan-tulajdonosok és kezelők figyelmét a településeken  kül- és belterületen egyaránt  meglévő  kis, közép és nagyfeszültségű  elektromos hálózatok vezetékei mentén, a biztonsági övezeten belüli, élő vagy elszáradt fák, bokrok eltávolítására vagy gallyazására. 

Amennyiben a tulajdonos nem gallyaz időben, az áramszolgáltató megbízott kivitelezővel elvégezteti a munkát, amelynél elsődleges szempont az élet, vagyon és üzembiztonság feltételeinek megteremtése.  A kivitelező ezentúl  törekedik a növényvédelemre is. Nem cél a fák kivágása. A régióvezető végül elmondta, hogy külterületen, védősávon belül, ha a vezeték alatt növő fák veszélyt jelentenek a hálózatra kitermelik azokat, más esetben csupán gallyazák a növényeket. Belterületi gallyazáskor a faanyagot elszállítattja az áramszolgáltató, külterületen pedig a helyszínen hagyja.

Sokba kerül a metszés

A társaság szombathelyi régiójában tavaly mintegy 40 millió forintot költött  gallyazásra az Eon.  Csaknem 16 millió forintotfordítottak a nagyfeszültségű, 14 milliót a középfeszülétségű, 10 milliót pedig a  kisfeszültségű  vezetékek gallyazására.

A több mint 5000 kilométer hosszú hálózat 15-20 százalékát kell gallyazni. A megye önkormányzatai a saját ültetésű díszfákat általában maguk gallyazzák, a többi növényt az esetek többségében az Eon munkatársai metszik vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!