Gáztámadás? Diáklányok lettek rosszul

Több tucatnyi tanuló lett rosszul egy afganisztáni iskolában, valószínűleg gáztámadástól, amelyet a lányok iskoláztatását ellenző tálib lázadók követhettek el - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

MTI

Negyvennyolc diáklány és tanár lett rosszul, és közülük sok el is ájult, miután belélegzett valamilyen gázt az ország északi részén található Kunduz város egyik iskolájában. A város környékén a lázadók az utóbbi időben fokozták tevékenységüket - mondta egy rendőrparancsnok.
   
Egy 12 éves leány elmondta, hogy virágillatot érzett, és amikor legközelebb kinyitotta a szemét, kórházban találta magát. A városi kórház vezetője szerint sok beszállított diáklány még mindig szédül, hány, és fájdalmakat érez.
   
A tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralmuk idején megtiltották a lányoknak az iskolába járást, és ez a diszkrimináció azóta is vitatéma az ország nagy részén. Az utóbbi években több hasonló támadást követtek el a tálibok olyan térségekben is, ahol befolyásuk csekély. A déli és keleti országrészben, ahol a tálibok számos várost és falut tartanak ellenőrzésük alatt, a lányiskolák ma is zárva vannak. Sok tanárt megfenyegettek, néhány lányt pedig leöntöttek savval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!