Kevesen ajánlanak fel szerveket - 2008-ban a Markusovszky kórházban 10 transzplantáció történt

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) nemrég megvizsgálta a hazai kórházak szervdonációval (transzplantáció) kapcsolatos tevékenységét. A tapasztalat szerint fokozódik a szervátültetések iránti igény, ám alkalmas szervekből hiány van.

Bajdó Bettina

Hazánkban a 154 kórházból 80 olyan intézmény van, amely kitöltötte az EBF kérdőívét, vagyis rendelkezik intenzív-terápiás osztállyal. Magyarországon nem írja elő jogszabály kötelezően a kórházak számára, hogy donort jelentsenek.

Alacsony a donorjelentési aktivitás, ehhez valószínűleg hozzájárul a szakképzett egészségügyi dolgozók alacsony létszáma és az ebből eredő túlterheltség, valamint a hozzátartozó váratlan elvesztésekor bekövetkező elutasító magatartás a családtagok részéről.

Az intézményekben nem sokat segítenek a családtagoknak a szervfelajánlás kérdésének eldöntésében, a kórházak 35 százaléka sem tájékoztató kiadványt, sem szakembert nem tud garantálni a pszichésen erősen terhelt hozzátartozók számára.

A szombathelyi Markusovszky kórházban is vesznek ki szerveket transzplantációs céllal. Van Agyhalált Megállapító Bizottság, s az intézmény szabályozta a szervátültetés folyamatát is, így elérhetők az ehhez szükséges vizsgáltok is.

Mint a legtöbb kórházban, úgy a Markusovszkyban is, alacsony az intenzív osztályon dolgozó szakorvosok száma, ez pedig befolyásolhatja a szervátültetések folyamatát. A 2008-as évben a Markusovszky kórházban 10 szervátültetést hajtottak végre, ez régiós szinten is kiemelkedő volt, csupán a győri Petz Aladár kórházban volt több, azaz 14 donáció.

Zalaegerszegen három, Sopronban pedig négy szervátültetés volt a 2008-as évben. Némi visszaesés tapasztalható a 2007-es évhez, akkor a Markusovszky kórházban 14, a zalaegerszegiben nyolc, a soproniban pedig hat donációt regisztráltak.

Az unió fejlett országaiban sokkal jobban működik a szervátültetés, a 26 ország adatait feldolgozó lista élén Spanyolország áll. Az adakozási hajlandóságot nézve hazánk a 16. helyre került, Európában a legrosszabb arányt Bulgáriában regisztrálták. A közép-európai régió tagállamai közül hazánk csak Lengyelországot előzi meg a donációk számát tekintve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!