Közgyűlés: nem lesz út a platóra, vizsgálóbizottság alakult

Lassan nem lesz abban semmi rendkívüli, hogy csütörtökön délelőttönként közgyűlést tartanak a megyeszékhelyen. Most bizottságot hoztak létre, ami a 2002 óta, a polgármesteri szakértői keretből történt kifizetések törvényességét hivatott vizsgálni.

Angyal László

Hetek óta így van ez, de a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem távoztak dolgavégezetlenül a képviselők: felállítottak egy vizsgálóbizottságot. A megszokott forgatókönyv szerint ismét először a napirendről vitatkoztak kicsit a képviselők.

Dr. Ipkovich György polgármester újfent a 2010-es büdzséről szeretett volna első olvasatban tárgyalni, ám Marton Zsolt koordinációs tanácsnok leszögezte: erről április 20. előtt nem fognak. A fideszes frakcióvezető elárulta, miért nem akarnak parkok fenntartására kiírandó pályázattal foglalkozni: a városi cég, a Szova Zrt. vezérigazgatója már dolgozik azon, miként lehetne egy új, saját céggel elvégeztetni ezt a munkát. Az információ kiverte a biztosítékot a bal oldalon. Németh Kálmán alpolgármester figyelmeztetett: a parkok rendbetétele nem csupán fűnyírásból áll, és borítékolta a zöld területek gondozási színvonalának várható romlását.

A képviselők ezen a közgyűlésen si foglalkoztak az oladi plató telektulajdonosainak kérelmével. Megírtuk: mivel a városnak nincs érvényes útépítési terve, ezért egy regionális pályázaton az önkormányzat az Olad Plató Víziközmű Társulattal közösen indulna 250 millió forintos támogatás elnyeréséért. Az ügyben sürgősen dönteni kellett, mivel jövő hét a pályázat beadási határideje. Dr. Ipkovich György polgármester engedélyével egy, a napirendhez kapcsolódó dokumentumot is kiosztottak a képviselők között. Az  Olad plató perben álló telektulajdonosai aláírással ellátott  írás szerint perek sokasága zajlik a telektulajdonosok között, egyben a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a társulat közgyűlési határozatát. A fenti társulatnak nincs jogosultsága szerződést kötni, illetve pályázni. Az információt a társulat jelenlévő jogi képviselője cáfolta.
 
Dr. Ipkovich György elmondta: az oladi plató gyűjtőútjának, illetve az emlékmű alatti csomópontnak körforgalommá való átalakításával egyebek mellett egy régi gond is megoldódna: az oladi faluban a templom fölötti terület bekapcsolható lenne a buszközlekedésbe. A voksolásnál azután kiderült: lelkiismereti szavazás történt: balról és jobbról is érkeztek igenek, de nem elégséges mennyiségben, a többség tartózkodott. Ergo: ha egyszer lesz út a platóra, az tisztán magánpénzből épül.

Bizottság vizsgálja a szakértői keret elköltését 

A közgyűlés zárásaként négypárti vizsgálóbizottságot állítottak fel. A cél a 2002 óta, a polgármesteri szakértői keretből történt kifizetések törvényességének vizsgálata.

A vizsgálóbizottság ötletét dr. Ipkovich György polgármester is támogatta, és a javasolta, hogy a szombathelyi kezdeményezéshez csatlakozzon a megyei önkormányzat, illetve más város: hozzák nyilvánosságra a szakértői pénzek elköltését.

A bizottság tagjai: Marton Zsolt, Molnár Miklós, dr. Szakács Dávid, dr. Nemény András, Feiszt György.

A bizottság szeptemberre készíti el jelentését, ülései nyilvánosak. Olyannyira, hogy azokat a Szombathelyi Városi Televízió élőben közvetíti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!