Merevedési gondok - mit mond az orvos?

Megbüntette az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a Markusovszky kórházat egy férfi merevedési zavarával összefüggésben. Mi történt?

Bajdó Bettina

A tavalyi és az idei évben több vizsgálat is indított az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) Vas megyében. Ezek közül több pénzbüntetéssel zárult.

Tavaly januárban büntetett a megyében először az EBF, akkor Vasvár egészségügyi ellátó intézményt kötelezték másfél millió forintos bírság megfizetésére. Akkor a felügyelet a sajtóban megjelent cikkek nyomán indított vizsgálatot, mivel egy fiatalember magas lázzal, hasmenéssel, izomfájdalmakkal küszködött, s az ügyeletes orvos nem ment ki azonnal a beteghez. Amikor a mentők kiértek, elkezdték az újraélesztést, ezt az ügyeletes orvos leállította. A felügyelet munkatársai helyszíni vizsgálatot is tartottak, s meghallgatták az érintetteket. A jegyzőkönyv szerint az ügyelet nem biztosította a beteg megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jogát, a hiányosságok miatt másfél millió forintra büntették az intézményt. Az ügy azóta bíróságra került, döntés még nem született.

Tavaly még négy esetben indított vizsgálatot az EBF, egy esetben 50 ezer forintos bírságot kellett fizetnie a Markuosvszky kórháznak egészségügyi dokumentáció nem megfelelő vezetése, illetve az ellátással kapcsolatos kifogások miatt.

Idén januárban két határozatot hozott a szervezet, az egyik szerint újabb 50 ezer forintos bírság fizetésére kötelezték a kórházat. Egy beteg szerint merevedési problémáit a nem megfelelően felhelyezett húgycső-katéter okozta. Amikor  erekciója teljesen megszűnt, visszament a kórházba, ám a doktor erre csak annyit mondott, hogy én nem tehetek erről, gyerekek.

A kórház elküldte a vizsgálati anyagot az EBF-hez, a felügyelet pedig megállapította, hogy a kórház a panaszos ellátása során nem hívta fel a figyelmet az esetleges szövődményekre, s a dokumentációt sem vezették az előírás szerint. A beavatkozás és a merevedési problémák között azonban nem találtak ok-okozati összefüggést.

Nem látták el a csuklósérülést?

Egy panaszos tavaly azért fordult az EBF-hez, mivel szerinte nem látták el a Markusovszky kórházban. A sértettet megbilincselve vitték be a kórházba, a bilincs miatt csuklósérülései keletkeztek. Megröntgenezték, s kiderült, egy borsónyi csontdarab letörött a csuklójából. A panaszosnak fájdalmai voltak, többször is felkereste a kórházat, ám ellátásban nem részesült. 

A felügyelet bekérte a szükséges dokumentumokat a kórháztól, a rendőrségtől, s elutasította a panaszos kérelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!