Névre szóló őshonos fákat ültettek az oszkói szőlőhegyen

Névre szóló őshonos fákat ültetett mintegy százötven résztvevő az oszkói szőlőhegyen a minap az idén 25 éves Hegypásztor Kör szervezte közösségi programon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Legyen egy fád! címmel szervezett közösségi programot az egyesület a szőlőhegyi birtokán a hét végén. Mintegy százötven lelkes résztvevővel kilencvenöt őshonos fát ültettek el a Hegypásztor Kör pincéinél lévő csaknem két és fél hektáros területen.

A szervezők alapgondolata az volt, hogy úgy telepítsenek vissza a zártkertbe régi gyümölcs- és lombosfa fajtákat, hogy az ültetést helyben lakó, vagy helyi származású családok végezzék gyermekeik számára, ezáltal is növelve az utódok kötődését őseik földjéhez. 

Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a gondnok gyermek nevét és születési évét. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya, vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogós cseresznye vagy a cigánymeggy. Kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!