Árvíz: Apadnak északon a folyók

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását.

MTI

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.

A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.

A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

 Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

OLDALTÖRÉS: Húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt Súron

 Húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt Súron

 Húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt Súron

 Húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt Súron

Egy megcsúszott löszfal miatt 20 ház került veszélybe a Komárom-Esztergom megyei Súron – tájékoztatta a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t hétfőn, hozzátéve, a rendkívüli időjárás miatt meggyengült löszfal melletti út is károsodott.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel elmondta: a megcsúszott löszfal az ingatlanok melléképületeit és az azokhoz tartozó kerteket is veszélyezteti, ezért az önkormányzat a tulajdonosokat tájékoztatta a további omlásveszélyről. 

A löszfal felett húzódó út is károsodott, három lakóépületet veszélyeztetve, amelyből az egyiknek a műszaki állapota nem megfelelő, de az abban lakó három ember nem akarta elhagyni azt, és nyilatkozatot tettek arról, hogy kizárólag saját felelősségükre maradnak. 

A Tolna megyei Regöly-Marsapuszta térségében halastavakból lejutó nagy mennyiségű víz vasárnap éjjel két tanyánál jelentett veszélyt, Mórágyon 2 pince beszakadt, de személyi sérülés nem történt - közölte az OKF szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!