Árvíz: Észak-Magyarországon árad a Bodrog és a Tisza

Apad a Sajó és a Hernád áradata, s ha lassan is, de csökken a Bódva vízszintje, ugyanakkor árad a Bodrog és a Tisza.

MTI

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetőjének közlése szerint a Sajó csaknem végig apad, de legalsó szakaszán a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra lehet számítani. Jelenleg Sajópüspökinél 193 centiméteres a vízszint, ez azt jelenti, hogy itt a tetőzés óta 177 centimétert apadt a folyó. Kesznyéten térségében azonban még 540 centiméteres a vízállás, azaz a tetőzés óta    mindössze 2 centit csökkent a vízszint.

A szakember szerint a szombatra és a következő napokra várható csapadék már nem befolyásolja az árhullám levonulását, ugyanakkor a Tisza magas vízállása miatt a Sajó alsó szakaszán csak lassú apadásra számítanak. A Bódva már teljes hosszán apad, az üteme viszont rendkívül lassú, a vízszintek továbbra is igen magasak. Hídvégardónál 305 centiméterrel tetőzött a folyó - itt az eddigi, korábbi legnagyobb vízszint 291 centiméter volt -, azóta 73 centimétert csökkent az ár, Szendrőnél pedig a 291 centiméteres tetőzés óta 33 centiméteres apadást regisztráltak, tehát 258 centiméternyi vízszintet mutatott a szombat reggeli mérce - részletezte Csont Csaba.

Arról is beszámolt, hogy a Tarna végig apad, felső szakaszán a vízszintek már a kisvízi tartományban vannak. Szombaton a Tarna vízgyűjtőjén is lehetnek zivatarok, egy-egy kisebb részvízgyűjtőre akár nagyobb mennyiségű eső is hullhat, de jelentős árhullám kialakulása nem valószínű. Szintén lassan apad a Takta - közölte.

A Hernád középső szakasza ütemesen apad, miközben felső szakaszán a viszonylagos vízbőség, alsó szakaszán pedig a befogadó magas vízállása miatt lassú az apadás. Hidasnémetinél a tetőzés óta - 432 centiméter - 241 centimétert csökkent az áradat, a jelenlegi vízállás itt 191 centiméter. Gesztelynél 466 centiméterrel tetőzött a folyó, az eltelt idő alatt 82 centméternyi apadást észleltek - fűzte hozzá. 

Hangsúlyozta: a Bodrog lassan tovább árad, Felsőbereckinél szombat reggel 6 órakor 700 centiméteres, Sárospataknál 642 centis vízállást észleltek. A folyón a hétvégén további lassú áradásra számítanak, Felsőbereckinél várhatóan 705 centiméter körüli értékkel tetőzik a hétvégén.

A Tisza Vásárosnaménynál jelenleg 741 centiméteres vízállással tetőzik, alatta lassan árad. A jelenlegi vízállások alapján Tokajnál a várható tetőzés hétfőre jósolható, 770 centiméter körüli értékkel. Jelenleg ezen a vízmércén a vízszint 735 centiméteres értéket mutat - ismertette a szakember.

 Mint mondta, a következő napokban főképp a Szamos vízgyűjtőjén lehet jelentős csapadék, de az ott és a Felső-Tiszán kialakuló vízszintemelkedések a most levonuló árhullám magasságát már nem befolyásolják. Kitért arra, hogy pénteken délután többfelé alakult ki eső, zápor a vízgyűjtőkön és kisebb területre korlátozódva a zivatarok környékén jelentős csapadék is hullott, de ennek számottevő hatása a vízjárásra nem volt. Szombaton napközben ismét többfelé lehet záporra, zivatarra számítani. Területi átlagban számottevő csapadék Kárpátalján és Erdélyben lehet, de lokálisan bárhol előfordulhat jelentősebb mennyiség.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!