Árvíz - Újra járható az M1 autópálya Győr felé

Az éjszakai órákban nem történt rendkívüli helyzet az árvízzel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a folyók, ha igen lassan is, de apadnak.

MTI

A Sajó, a Hernád és a Bódva vize lassanként apad, de a Sajón, a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. A felső vízgyűjtő területeken esett az eső, emiatt kisebb árhullámok alakultak ki, az átázott töltések miatt ez újabb feladatot ró majd a védekezőkre - mondta Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

A megyében még hatvanegy településen védekeznek az ár ellen, az elmúlt huszonnégy órában 2300-an voltak a gátakon: vízügyi dolgozók, katonák, rendőrök, polgári védelmi szakemberek és helybéli lakosok.

A kitelepítettek közül 780 ember még nem térhetett vissza otthonába. A védelmi erők a vízből 2714 állatot mentettek ki - közölte az ügyeletes. 

Bojti Imre elmondta, hogy csütörtökön 204 ezer homokzsákkal erősítették a töltéseket, vették körbe az áradat által fenyegetett ingatlanokat, ez idáig már 1 millió 311 ezer homokzsákot raktak le.

Péntek reggel újból, teljes szélességben megnyitották Miskolc határában a 3-as utat, és használható az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója is.

Jelenleg két településre, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra nem lehet bemenni személyautóval, tucatnyinál több út pedig nem, vagy csak igen nehezen járható a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplénben elvétve még lehet nagyobb mennyiségű eső

Elvétve, lokálisan még eshet nagyobb mennyiségű csapadék pénteken Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatta a helyi meteorológiai szolgálat az MTI-t.

A közlés szerint a délutáni órákban lehet zápor, zivatar a térségben, és egy-egy kisebb körzetben eshet több csapadék. Szombaton már csak elvétve, kevesebb esőre számítanak az előrejelzések alapján.

A szlovák területen, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén nem esik jelenleg az eső. Péntek délután azonban a két folyó mentén lokálisan lehet nagyon zápor, zivatar, "nem lehet kizárni ennek az eshetőségét", de területi átlagban nem lesz olyan jelentős, mint korábban. Legfeljebb a Bodrog vízgyűjtőjén várható nagyobb mennyiségű csapadék.Újra járható az M1 autópálya Győr felé

OLDALTÖRÉS: Újra járható az M1 autópálya Győr felé

Hajnali öt órakor mindkét sávon megindulhatott a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felé. A Budapest irányába vezető oldalon legkésőbb szombat délelőtt adják át az utat.

Hajnali öt órakor mindkét sávon megindulhatott a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felé. A Budapest irányába vezető oldalon legkésőbb szombat délelőtt adják át az utat.

Hajnali öt órakor mindkét sávon megindulhatott a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felé. A Budapest irányába vezető oldalon legkésőbb szombat délelőtt adják át az utat.

Az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a főváros felé haladóknak továbbra is le kell térniük az autópályáról Győrnél, és az M19-1. számú főút, majd a 13. számú főút vonalán haladva térhetnek vissza a komáromi csomópontban a sztrádára.

Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője az MTI-vel azt közölte: legkésőbb szombaton délelőtt átadják a forgalomnak a főváros felé haladó sávokat is, de azon vannak, hogy akár még péntek este, éjszaka megindulhasson ebben az irányban is a forgalom.

Az MTI helyszínről származó információja szerint kora délután kezdik meg egy kisebb lyuk aszfaltozását; ennek száradási ideje 5-7 óra, így - ha semmilyen komplikáció nem adódik - este nyolc óra körül üzembe is helyezhetik ezt a szakaszt. 

Az M1-es autópálya Győr és Bőny közötti szakaszán szerdán rendeltek el teljes útzárat, mert a megáradt Cuhai-Bakony-ér alámosta az egyik hidat és az utat. Ennek nyomán az út két sáv szélességben mintegy négy-öt méter hosszan beomlott.

Észak-Magyarországon még mindig fennakadások várhatók a vonatközlekedésben

Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében még mindig  gondot okoz a vasútközlekedésben az árvíz, a dunántúli vasútvonalakon azonban fokozatosan javul a helyzet - tájékoztatta a Mávinform pénteken az MTI-t.

A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között csökkentett sebességgel közlekednek a járatok. Miskolc-Tiszai pályaudvar és Felsőzsolca között a Sajó hídon 40 km/h sebességkorlátozást vezettek be, Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között pedig a Hernád hídon szintén csökkentett sebességgel járnak a vonatok; emiatt átlagosan 10-15 perces késésekre kell számítani.

Péntektől ismét feláras jegyet (pót- és/vagy helyjegyet) kell váltani a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon közlekedő InterCity járatokra, illetve a kör IC vonatokra.

Vízátfolyások miatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon Mezőzombor és Tarcal között csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények, ami további késéseket okozhat a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon. 

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalszakaszon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, ezért 10-15 percet késnek a vonatok.

Lezárták a pályát a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk között; vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel.

A Vác-Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedést Drégelypalánk és Balassagyarmat között leállították, az utasokat vonatpótló autóbuszok viszik; emiatt 5-10 perces késések várhatók. 

Már 40 km/h sebességgel, de még mindig sebességkorlátozással közlekednek a szerelvények a Miskolc-Hidasnémeti vonalon Szikszó és Halmaj között; ez 5-10 perces késéseket okoz.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett a Borsod Volán szállítja az utasokat menetrend szerinti járataival; az érvényes vasúti bérleteket a volántársaság elfogadja, az előre megváltott menetjegyek visszaválthatók a MÁV-START jegypénztáraiban.

A Bakony-ér áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon Nagyszentjános és Győrszentiván között a vonatok csökkentett sebességgel haladnak; 5-10 perces késésekre kell számítani.

A Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a szerelvények csökkentett sebességgel közlekednek; emiatt 10-15 perccel hosszabbodik a menetidő.

Tekintettel a rendkívüli időjárás következményeire, a Budapest-Pécs vonalon közlekedő InterCity járatok pót- és/vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe péntek éjfélig. Az ezekre a vonatokra előre megváltott pót- és/vagy helyjegyek ugyancsak péntek éjfélig visszatéríthetők bármely állomás személyi pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül. 

A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között vonatpótló autóbuszokra kell átszállni; emiatt 10-15 perces késések várhatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!