Az Őrség és a Tótság Vas vármegye ezer éves történetéből

Megyetörténeti konferenciát rendeztek Vasváron, ahol az ezer éves múltból emeltek ki érdekességeket az előadók.

Merklin Tímea

A tudományos fórumra megyén kívülről is jöttek kutatók. Az 1000 éves Vas megye programsorozat tudományos konferenciáján Kovács Tilda, Vasvár alpolgármestere és Majthényi László megyei alelnök köszöntötte a résztvevőket.

A témák között szerepeltek például: az államalapítás-kori földváraink keletkezése, a Vasvári káptalan és Vas megye első oklevelei, betegség miatt elmaradt a daru és a strucc harcáról (Vas megye címerállatáról) szóló előadás.

Délelőtt  Nagy Zoltán, délután Tilcsik György elnökölt. Őrség és Tótság című előadásában Benczik Gyula arról beszélt, hogy a két jól ismert történeti kistájnév írásban viszonylag későn, a 15-16. században fordul elő először. A Tótság előzménye a Belmura (Bel-Mura, jelentése: Murán belüli vidék) volt, ez már a 13. század első felében létezett.
A mohácsi vész idején váltotta fel a nyelvhasználtatot kifejező Tótság tájnév (a tót jelentése: szláv nyelvet beszélő). Az Őrség első írott említése 1413-ból való, néhány évvel az őrök jobbágysorba jutása (1391) után. E dátum előtt az őrök egyes csoportjait külön-külön nevezik meg, ezért legalább öt őrségről lehet beszélni, melyek nevét a terület öt vízrajzi nevéből képezték: Kercsica (Kerca), Karka (Kerka), Szala, Szalafő, Monorosd (Mogyorósd) őreiről szólnak a források.

Nem véletlen a vízrajzi nevek fontossága, hiszen az egyetlen fennmaradt adat, mely az őrzendő területet is megadja, a monorosdi kiváltságlevél 1270-ből. Ez a Monorosd patak teljes vízgyűjtőjét (a zalai határtól Lugosig) szabja meg a területet felügyelendőnek.

Benczik Gyula kifejtette: az őrség területének megnevezése nem keletkezhetett az őrség szóból, amely a mai magyar nyelvben őrcsapatot, őrök testületét jelenti. Ugyanis a területen élő őrök szervezetének neve, mint ahogy a korabeli felsőőri péda mutatja, az elöljáró őrnagyi tisztség után őrnagyság, és nem őrség volt. Az őrség neve feltehetően  aztán keletkezett, hogy az őrök elvesztették korábbi jogállásukat, jobbágyokká lettek, és falvaikat tömbösítették, uradalomba szervezték, ezeket kellett elnevezni.

A csütörtöki fórumon átadtak egy új oktató és előadótermet a Múzeum mindenkinek program keretében. A konferencia teljes anyagát a Vasi Szemle 201/06. száma közli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!