Feszültség alá helyezik Boba-Zalaegerszeg vonalat

Véget ért a Boba-Zalaegerszeg-Zalalövő-Bajánsenye közötti vasúti pálya villamosítása. Fokozatosan helyezik 25 ezer volt feszültség alá a Boba-Zalaegerszeg vonalszakaszt.

Bajdó Bettina

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint 2001-ben adták át a Zalalövő-Bajánsenye vonalat, 2008 februárjában pedig közel nyolcmilliárd forintos uniós támogatásból megkezdődött a Bajánsenye-Boba vasútvonal villamosítása is.

A beruházásnak köszönhetően például a fővágányokon 160 kilométerórára nőhet a sebesség, a mellékvágányokon pedig 40 kilométerórára. A munkák nagy részét már befejezték, most sorra kapcsolják be a felsővezetékeket a Boba-Zalaegerszeg vonalon.
 
Danka Lajos, a MÁV Zrt. szombathelyi területi képviseletének vezetője elmondta, hogy a villamosításnak köszönhetően nő a vonatok sebessége, és ezzel párhuzamosan a szállítási teljesítmény is.   

- A vonal összeköttetésben áll a szlovén vasúttal - folytatta a vezető.  - Szlovéniában már villamosították korábban a vonalat, ezért sok időbe telt, amíg a határon mozdonyt cseréltünk. Ezt az időt most csökkenteni tudjuk, így rugalmasabb lehet a menetidő is. Több előnnyel is jár a villamosítás, a villanymozdonyok üzemeltetése például feleannyiba kerül, mint a dízeleké, nem beszélve arról, hogy kisebb a levegő- és a talajszennyezés, valamint a zajkibocsátás is.

Danka Lajos hozzátette: amellett, hogy rengeteg előnye van a villamosításnak, veszélyeket is rejt a 25 ezer volt feszültségű vezeték, melyet két méteren belül a kisülések miatt megközelíteni is életveszélyes. 
   
- Amíg nem helyeztük áram alá a vezetéket, folyamatosak voltak a lopások  -  hangsúlyozta az igazgató. -  Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy senki ne nyúljon hozzá a vezetékhez, mert aki így tesz, akár az életével is fizethet érte. Sajnos pár éve halálos balesetet is okozott a felsővezeték megközelítése. Jelenleg beméréseket végzünk a vonalon, fokozatosan helyezzük áram alá az alegységeket. Hétfőn a bobai részen, kedden és szerdán pedig a zalaegerszegi szakaszon ment próbajáraton egy villanymozdony. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!