Fórum partnereinkkel új akciónkról

Új akciót indít a Pannon Lapok Társasága, hogy közösen, olvasóink segítségével óvjuk élővizeinket. Írja meg nekünk, hol bukkant szennyezett vízre, s ha lehet, fotót is küldjön róla!

Bajdó Bettina

Az elmúlt évben több sikeres akció is indult lapunknál, új környezetvédelmi programunk Életünk, a víz elnevezést kapta. Lapunk úgy döntött, hogy egyrészt az olvasókat hívja segítségül abban a misszióban, hogy megtisztítsuk élővizeinket, ezért várjuk észrevételeiket, hogy a megyében hol vannak szennyezett vízfolyások. A 94522-560-as központi számunkon mondhatják el panaszaikat, [email protected] e-mail címre pedig fotókat várunk. Néhány mondatban írják le, pontosan hol és miért fényképezték le a szennyeződést, mi pedig utánajárunk a bejelentésnek, megkeressük az illetékeseket, akik intézkedhetnek a szennyezés eltüntetéséről. Azok között az olvasók között, akik szennyezett élővízre hívják fel figyelmünket, értékes nyereményt sorsolunk ki.

Csütörtökön délelőtt az akciónkban részt vevő partnereinket kerekasztal-beszélgetésre hívtuk a szerkesztőségbe. A megjelenteket Halmágyi Miklós főszerkesztő köszöntötte, majd pár mondatban összefoglalta az új akciónk lényegét. Kiemelte, hogy a jelenlévő intézményekkel, szervezetekkel, cégekkel és egyesületekkel közösen koncentrált támadást indíthatunk a vizeket szennyezők ellen. Az akcióba pedig nemcsak az olvasókat vonjuk be, hanem a szakmát is, hiszen hetente több alkalommal is jelennek meg figyelemfelkeltő cikkek a témával kapcsolatban.

Kerekasztal-beszégetésünkre eljöttek A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai, Horváth Csaba és Lakosi Ilona is, akik folyóink, patakjaink állapotáról beszéltek. Felhívták a figyelmünket például a Gyöngyös-patakba szórt háztartási hulladékra, s a Rába szennyezésének kérdéseire is.

Vojtkó Tibor, a Bük és Térsége Vízmű Kft. igazgatója a vízbázis védelmét emelte ki, s beszélt a szennyvízcsatornák szennyezésének problémájáról is.

Horváth Jenő, az Őrségi Nemzeti Park zoológusa a halállomány összetételét, az értékes fajok és élőhelyek bemutatását emelte ki.

Dóczi Attila, a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke pedig a folyókon tapasztalt szennyeződés mértékéről beszélt.
 
- Egy-egy nagy áradás alkalmával a nicki műgátnál az uszadékban megfigyelhető, milyen típusú szemét kerül bele a folyóba - folytatta az elnök. - Például a műanyag palackok fele Ausztriából, a másik fele pedig hazáknból származik. Mi lefényképezzük a hulladékot, s eljuttatjuk az illetékeseknek.

Dr. Béres Csilla, a Savaria Egyetemi Központ Kémia és Környezettan Tanszékének a vezetője a szakemberek képzését taglalta. A vezető külföldi példákat is említett, például Dániában, Hollandiában általános iskolás kortól tananyagban oktatják a környezetvédelmet.

Köbli József, a Rába-parti Fórum Egyesület elnöke kész tervekkell állt elő: szakmai fórumot szerveznek a Rábával kapcsolatban, illetve próbálják bevonni az önkormányzatokat is a környezettudatos nevelésbe.

Kővári István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembere a víztisztaság uniós előírásairól tájékoztatta a jelenlévőket, Wagner József, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója pedig az ivóvíz minőségéről és a benne található szennyeződésekről szólt pár szót.

A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület képviseletében Bokorné Csonka Judit és Török Miklós a város környezetvédelmi politikájáról, illetve a gyerekek szerepének fontosságáról tartott rövid előadást.

A bemutatkozás után olvasóink kérdéseit is feltettük a jelenlévőknek, akik egyet értettek abban, hogy először az itt élők hozzáállásának kell megváltoznia ahhoz, hogy rend legyen a környezetünkben. Egyhangú vélemény született abban a kérdésben is, hogy a víz szerepe a klímaváltozás során feléértékelődik, ezért sokkal jobban meg kell becsülnünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!