Körmend: Még a Volán sem pályázott a busztenderre

Boldogabb békeidőkben ilyenkor már a szabadságra készülődtek a körmendi képviselők. Most viszont egyre több munkájuk akad, felelősségteljes döntéseket kell meghozniuk.

Kozma Gábor

A csütörtöki közgyűlésen hangsúlyosan a helyi személyszállításról is szó esett, mivel nem sikerült közszolgáltatót találni. A közbeszerzési pályázatot korábban kiírták, de a határidő lejártáig nem akadt érdeklődő.

Amint azt Szabadi István képviselő megjegyezte, még a Volán sem pályázott. Az eredménytelen közbeszerzési pályázat okán, a folyamatos üzem fenntartása  végett, az önkormányzat tárgyal az eddigi szolgáltatóval. 

Erről már Bebes István polgármester szólt a testület előtt. Mint mondta, reményei szerint jó eséllyel egyezkedhetnek már a közeljövőben a hosszabbításról. A testület végül is elfogadta azt a  javaslatot, miszerint a 2006-ban a Vasi Volán Zrt-vel megkötött közszolgálati szerződést ez év végéig meghosszabbítják. 

Másrészt pedig a jogszabályoknak megfelelően kiírják az új eljárást. Mindez azt is jelzi, hogy a személyszállítást is  sújtja a válság, egyre magasabbak a költségek. Az önkormányzatok viszont  érthetően arra törekednek, hogy  a szolgáltatók ne terheljék át veszteségeiket a fogyasztókra, jelesül az utasokra. Másrészt az önkormányzatoknak sincs annyi pénzük, hogy dotálják a menetjegyeket. Így egyre lanyhább az érdeklődés.

Fájdalmas ügyben is dönteniük kellett a képviselőknek. A Somogyi Béla Általános Iskola magyarszecsődi tagintézményében négy osztály helyett csak kettő indulhat a drámaian lecsökkent gyereklétszám miatt (korábban a közeli Egyházashollóson zárt be a milliókért felújított általános iskola). 

Mivel a kevesebb gyerek kevesebb feladatot ad, a pedagóguslétszám csökkentéséről határoztak. Az eddigi öt tanárból három marad, az elbocsátottakat nem tudják tovább foglalkoztatni másutt sem. Amint azt  Bebes István megjegyezte, a lehető leghumánusabban jártak el, de nem volt más megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!