Szentkirály és Gyöngyöshermán a megyeszékhely mostohagyereke

A városrészeket bemutató sorozatunkhoz kapcsolódó fórumot kedden este tartottuk a zarkaházi Szily-kastélyban. A délkeleti városrészben élők ugyanazt érzik, mint a többi peremkerületiek: mintha nem Szombathelyhez tartoznának.

Angyal László

A fórumon elhangzott, hogy itt 5-6 ezren élnek, mint például Vasváron. A kisváros szépen fejlődik, mintahogyan a környékbeli falvakban is (Kisunyomot, Zsennyét, Rumot emlegették) is rendezettek az infrastrukturális viszonyok. Vagyis van normális út, járda, megoldott a csapadékvíz elvezetés. Szentkirály és Gyöngyöshermán viszont a város mostohagyereke, jól példázza ezt az óvoda állapota.

Harminc éve épült, alapos felújításra szorulna, néhány éve meg is szavazta a közgyűlés az ablakok cseréjét, a fűtéskorszerűsítést, az épület szigetelését, csakhogy a sportcsarnok építésére elvonták azt a pénzt, amit azóta sem kapott  vissza a városrész. Az óvoda, a hiányzó bölcsőde és a bezárt iskola ügye különösen neuralgikus pontja a helyi közéletnek.

Az óvoda 97 férőhelyén 117 gyermeket látnak el, nagy szükség lenne egy bölcsődére, mert csak ebben az évben eddig 32 kisgyermek született, a gyereklétszám látványos gyarapodása az új lakóparkoknak köszönhető. Ezért is volt elhibázott lépés a szentkirályi iskola bezárása, hiszen demográfiai szempontból a város legdinamikusabban fejlődő területe a délkeleti városrész.

A helyiek nem is hagyják annyiban a dolgot: Sági József, a városrész képviselője bejelentette, hogy június 8-án ugyanitt gyűlnek össze azok, akik szeretnék az iskola alsó tagozatának visszaállítását, és új bölcsőde alapítását.

Több felszólaló szeretné, ha a 21-es helyi járat nyáron, a tanítási szünetben is közlekedne. Az ok: ez közvetlen, gyorsjárat, amivel pár perc alatt beérnek a városba. Ha nem közlekedik, akkor a másik járattal csaknem negyven percig tart az út például a piacra.

- Amíg hazaérünk, kiolvad a mélyfagyasztott étel a nagy nyári melegben - jósolták a hozzászólók. Akik azt is elmondták, hogy a környéken nincs bevásárlóközpont, ezért kell buszozni a városba, ha szeretnék feltölteni a mélyhűtőt.

Kiss János tíz éve  Kőszegről költözött a Nagy Lajos Király utcába. Akkor azt gondolta, hogy egy évtized alatt felvirágozhat a városrész, de belátta, ez lehetetlen, mert a városvezetés cselekedetei azt mutatják: már a  Szent Gellért utcánál véget ér Szombathely.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!