Tűzoltók a darazsak ellen: egyetlen védőeszközük a méhészsapka

A minap a tűzoltók segítségét kérte egy répcelaki férfi, mert az udvarukban méhcsalád telepedett meg. A lánglovagok méhész közreműködésével felszámolták a méhtelepet.

Angyal László

A répcelaki önkéntesek napi huszonnégy órában szolgálatban vannak. A kisváros tűzoltóságán sorra mesélik el a méhekkel, darazsakkal kapcsolatos történeteiket. Őri Tamás parancsnok szerint nem túl sok esetet regisztrálnak: évente ötször-hatszor kérik segítségüket elszabadult méhraj, vagy veszélyesen duruzsoló darazsak miatt.
 
- A nyár közeledtével egyre inkább megszaporodnak a méhes kalandjaink. Legutóbb viszonylag egyszerű dolgunk volt, mert a helyszínre érkező méhésznek sikerült az anyaméht befognia, a dolgozók pedig követték őt, így begyűjtehette az elszabadult családot. Máskor viszont nem lehet ezzel az egyszerű megoldással megszüntetni a vészhelyzetet. Sokszor megtörténik, hogy magas helyre fészkelik be magukat: eresz alá, a tető és cserepek közé, vagy éppen a redőnytokba. Onnan pedig csak füstöléssel lehet kiűzni őket.
 
A répcelaki tűzoltók mutatják a méhekkel szembeni küzdelem egyetlen védőeszközét, a méhész sapkát. Kétemberes, mert egy tűzoltó egyedül nem tudja magára ölteni, társa segítsége kell ahhoz, hogy a védőruhára ráhúzza. Fontos, hogy passzoljon az öltözethez, hogy ne legyen rés, különben könnyen megcsípik az embert.
 
A lánglovagok történetei alapján azért kiderül hogy nem a tűzoltói munka csúcsa a méhek, darazsak elleni küzdelem. Az is talány, miként maradt rajtuk ez a feladat.

- Talán, mert gyakran a magasban fészkelnek a rajok, s nekünk van megfelelő eszközünk ahhoz, hogy elérjék őket. Legtöbbször segítünk, hiszen gyakran házakban, udvarokon tanyáznak a méhek, darazsak, és veszélyeztetik a lakókat.
 
Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Tűzoltóság tűzoltási és mentési osztályának vezetője is megerősítette a répcelaki parancsnokot, vagyis: elsősorban a közvetlen veszély elhárítása a lánglovagok feladata.

- Ha a járőkelőket, vagy a közlekedőket veszélyeztetik a méhek vagy a darazsak, akkor nyomban beavatkozunk. De mindig kérjük a szakember segítségét, több méhész telefonszámát őrizzük, őket riasztjuk baj esetén. Nekünk a méhészsapkán kívül nincs más védőeszközünk. Nem vagyunk kiképezve sem, legfeljebb az évek során szerzett gyakorlati tapasztalatainkat tudjuk hasznosítani. Ezért elsősorban közvetítői szerepünk van: összehozzuk a méhészt és a bejelentőt.

 AZ ESÉLY, HA LESZÁLL AZ ÉJ

A tűzoltók szerint az est leszállta utáni időpont  a legalkalmasabb a méhek, darazsak eltávolítására. A rajok ugyanis éjszakára nyugovóra térnek, ezért ha sötétedés után tesszük a darászfészket zsákba, és megsemmisítjük, akkor  egyszerűen megoldható a probléma. Ám ha ugyanezt nappal tesszük, akkor jó esély van arra, hogy a hazatérő darazsak nagyon dühösösek lesznek, mert nem találják a fészküket. A felbosszantott darazsak pedig képesek a fájó emléket hagyni maguk után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!