Üvegzsebkönyvvel a civilek érdekeiért

A Szentgotthárdi üvegzsebkönyv című kiadvány elsősorban a Rába parti városban élő, dolgozó polgárokat és civil szervezeteket szolgálja.

Szenkovits Péter

Ismerni és gyakorolni kell jogainkat; valójában ebben segítheti a lakosságot és a civileket a Szentgotthárdi üvegzsebkönyv című kiadvány, amely a győri székhelyű Reflex Környezetvédő Egyesület gondozásában, továbbá a Pronas Civil Egyesület segítségével jelent meg.

A kis kötetet Kalas György, a Reflex vezető munkatársa és Soós Zoltán, a Pronas elnöke mutatta be csütörtök délután egy sajtótájékoztatón.

A brosúra a közérdekű információk beszerzésének jogi lehetőségeiről (aktív és passzív módjait) értekezik. A részvételi demokrácia jogi eszközeit is számba veszi, azt, hogy miképpen vehet részt a nyilvánosság a döntéshoztali eljárásokban. Külön fejezet foglalkozik a helyi önkormányzati szervek működéséhez, a közpénz- és közvagyon felhasználásához kapcsolódó közérdekű információk hozzáférési lehetőségeivel.

A téma speciális környezetvédelmi vonatkozásait is bemutatják, a csatolt iratmintákat is elsősorban a helyi környezetvédelmi témákhoz alakították. A kiadványban a jogorvoslatokról is olvashatunk. A Pronasnak köszönhetően csokorba gyűjtötték a civilek személyes adatvadászatát segítő szentgotthárdi címeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!