Vasi és zalai bűnözőket fogtak Ausztriában

A szombathelyi és felsőőri (oberwarti) rendőrség kapcsolata nemcsak bűnűgy együttműködésben gyümölcsöző, a közös járőrözés már magyar-osztrák rendőr vegyesházasságot is eredményezett.

Angyal László

A Szombathelyi Rendőrkapitányságon az osztrák és magyar rendőrök együttműködéséről tartottak közös sajtótájékoztatót felsőőri és szombathelyi rendőri vezetők.

A Felsőőri (Oberwarti) Rendőrkapitányság vezetője, Oskar Gallop és munkatársai pénteken délelőtt Szombathelyen találkoztak magyar kollégáikkal. A  megbeszélésről elsőként Hollósi Gábor, Szombathely rendőrkapitánya számolt be az újságíróknak.

Egy éve nagyon intenzív a kapcsolat a szombathelyi és a felsőőri rendőrség vezetői között, köszönhető ez annak is, hogy miután  Oskar Gallop, Karintia egykori  rendőrfőnöke ávette a szomszédos járási rendőrség irányítását, új dimenzióba helyezte a határmentén kialakult  közvetlen rendőri  kapcsolatokat. A határnyitás óta egyre javul  az osztrák és magyar rendőrség együttműködése. A közös járőrözés például immáron rendszeressé vált. 

Zárójelben jegyzem meg: a közvetlen kapcsolat "vegyesházasságot"  eredményezett: együtt járőröző fiatalok kötötték össze életüket.

A  két  város rendőrsége közötti, napi információcsere hasznosságát  emelte ki az osztrák rendőri vezető, Oskar Gallop is.

- Adatokal tudom alátámasztani, hogy  miután egyeztettünk a magyar kollégákkal, több olyan bűnözőt sikerült elfognunk, akik Szombathelyről, Körmendről, Zalaegszegről érkezve Oberwart térségében több mint negyven bűncselekményt követtek el. Ezzel kapcsolatban 17 magyar személyt állítottunk elő, négy ellen pedig európai elfogatóparancsot adtunk ki.

A tájékoztatók után Kovács József, a Szombathelyi Rendőrkapitányság alosztályvezetője számolt be egy sikeres nyomozásról.

A 17 és 20 éves szombathelyi fiatalok lopott kerékpárral hajnalban jártak pékárut elemelni. A duó a boltok elől összesen több mint húszezer forint értékű árut csent el. 

A páros az ennél sokkal jövedelmezőbb biciklilopásból élt: a nyomozás során huszonöt kerékpár meglovasítására derült fény. A lopással okozott kár megközelíti az egymillió forintot, és eddig  tizenöt kétkerekűt sikerült lefoglalniuk a rendőröknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!