Bogaras hétvége: Harmincöt csodajárgány érkezett a randevúra

Immár hagyomány, hogy június utolsó hétvégéjén a Szajki tavaknál randevúznak a bogarasok. Az idei találkozón is láthattunk néhány nagy becsben tartott autócsodát.

Nagy Ildikó

Talán még a gyerekek is Bogarakat rajzolgattak a Szajki tó partján lévő kempingben szombaton délelőtt. Miközben a kondérban rotyogott a gulyás, a bogarasok a kemping fái alatt felsorakoztatott autócsodákat mustrálták.

A Vasi Bogarasok negyedik alkalommal hirdették meg a Szajki-tavi randevút, amelyre ezúttal harmincöt járgányt hoztak el a büszke tulajdonosok. Érkeztek Volkswagen Bogarak Pápáról, Ajkáról és Nagykanizsáról, a legnagyobb utat egy szabadbattyáni bogaras tette meg.

A szervezők Pető Zoltán és Komáromi Zoltán ezúttal is tartalmas és izgalmas programmal ügyességi és tájékozódási versennyel rukkoltak elő. A hosszúperesztegi tűzoltószertárnál például eldugtak egy Bogár-roncsot: a szombaton felvonuló bogarasoknak azt kellett megkeresniük. De készült Bogár fából is: a kissomlyói Horváth Győző jó ideig faragta a helyszínen a tombola fődíját, amit végül Böröndy Róbert vihetett haza.

A hétvégi találkozón arra is adódott alkalom, hogy ki-ki bemutassa kedvenc járgányát. Mi a 34 esztendős góri Hajas Tibor Bogarába kérezkedtünk be. Már csak azért is, hogy megértsük, mi a szép ebben a kultikus négykerekűben.
Az igazat megvallva, már a beszállásnál elakadt a lélegzetünk, főleg, amikor megpillantottuk a hátsó ülésen lévő, 1960-as évekbeli piknik táskát és a legalább ugyanannyi idős utazóbőröndöt. Hiába: a korhű kiegészítők is nagyon fontosak.

Csontszínű kormány közepén a Bogár szülővárosának számító Wolfsburg címerével, műszerfalra akasztható korabeli porcelán mini-váza, sötétített plexi napellenző, karos index, a  faltdach tető pedig már tényleg csak hab a tortán. Amúgy a járgány kora is tiszteletre méltó: 1953-ban gurult le a gyártósorról. Büszke tulajdonosától, aki saját kezűleg újította fel az Ausztriában roncsként megvásárolt járgányt megtudtuk azt is, hogy a Bogár napi használatban van: az egyik büki szállodában londinerként dolgozó fiatalember az 57 esztendős autóval jár munkába, és bizony a szállóvendégek gyakorta körbeállják, megcsodálják az öreg négykerekűt.

És bár a családban van egy modernebb és tágasabb autó is, a három gyermeknek mégis a Bogár a kedvence.

HÉT ÉVE GYÁRTOTTÁK AZ UTOLSÓT

Ezer és ezer csillogó kis bogár fogja benépesíteni a német utakat  írta a New York Times 1938 július 3-i számában az akkor még csak tervrajzokon létező német népautóról. Feltehetően innen ered a Volkswagen szimbólumának számító járgány beceneve. Az 1960-as években Amerikát is meghódító Volkswagen Bogárból összesen 21 millió 529 ezer 464 darabot gyártottak, az utolsó Volkswagen Bogár 2003 július harmincadikán gördült le a szalagról Mexikóban.

Itt megtekeintheti a bogarasok randevúját!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!