Lukácsháza víztározó: a területen két állandó vizű, 25 hektáros tó létesül

Hétfő délután bárki megtekinthette az épülő lukácsházi árvíztározót, kérdezhetett a projekt menedzserétől. A szeles idő nem volt akadály, sokan éltek a lehetőséggel.

Némethy Mária

- Jelenleg augusztus 30-a a lukácsházi víztározó befejezésének határideje, de ha ilyen esős marad a nyár, akkor ez  az egyébként is módosított határidő nem lesz  tartható - hallottuk Gaál Róberttől, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől.  

Többször adtunk már hírt arról: a Kőszeg és Lukácsháza között most épülő 145 hektáros tározóval megszűnik a Gyöngyös patak és a Sorok-Perint mentén lévő településeken élő 25 ezer ember árvízi fenyegetettsége, nem lesz szükség majd több milliárdos helyreállítási munkákra sem. 

Hétfőn az építkezés helyszínén bárki testközelben kísérhette figyelemmel a tározó építését. Megtekinthette az eddigi munkálatokat, hallhatott az építkezés további menetéről, kérdezhetett Gaál Róberttől, az árvíztározó építésének  projektmenedzserétől.

Gaál Róbert részletesen ismertette az építkezés tervét, menetét. Elmagyarázta, hogy a hatalmas völgyzáró gátba 400 ezer köbméter földet termelnek ki a helyszínen, majd az így keletkezett anyagnyerőhelyek helyén - a Kőszeghez közelebbi részen - két állandó vizű tó lesz: egy 16 és egy 9 hektáros.

Ezek jó horgászási lehetőséget kínálnak majd (a Gyöngyösben itt sok a pisztráng.) Azt is hallottuk: ha az időjárás engedi, naponta 50-52 munkagép dolgozik a területen. A Kőszegről, Lukácsházáról és Szombathelyről összegyűlt  szép számú érdeklődő több kérdést is feltett.

Volt, aki arra volt kíváncsi: lehet-e majd fürödni a tóban. A válaszban elhangzott: az idén még biztosan nem. Volt, aki azt firtatta: miért létesülnek szigetek a tavakban, ezek később akadályozzák majd a technikai vizisportokat a tavon. Gaál Róbert elmagyarázta: a természetvédelem igényelte a madaraknak a fészkelőhelyet, a talajmechanikai vizsgálatok pedig rá is kényszerítették erre a megoldásra a vízügyi szakembereket, hiszen a leendő két sziget helyén  olyan a talaj szerkezete, ahonnan elszivárogna a víz.

Megtudtuk még: 250 millió forintos megtakarítás várható az építkezésen, ezt a tavalyi árvízi tapasztalatok birtokában  igyekeznek Vas megyében, Szentgotthárdnál felhasználni. 

A vízügyesek újabb létesítményekben is gondolkodnak. Nagy esőzések idején Gencsapátinál zsilippel terelik el a víztömeget a Perintbe, ez a patak vezeti le az árvizeket. Ha elkészül a lukácsházi tározó, akkor a Perintnek erre a funkciójára nem lesz szükség, elkezdődhet Szombathelyen a meder revitalizációja.

A megyeszékhelyet és környékét az Aranypatak kiöntése is fenyegeti. A lukácsházinál jóval kisebb tározóval lehetne megoldani ezt Dozmatnál. Már elkészültek rá a tervek, csak pályázati lehetőségre várnak a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon.  

A lukácsházi árvíztározó lehetőséget ad további fejlesztésekre, s kapcsolódik a Szombathely által előnyben részesített Perint revitalizációs programhoz, de tovább növeli Kőszeg turisztikai vonzerejét is. Ezért a  kőszegi önkormányzat is lehetőséget kapott bekapcsolódni a projektbe. Tervek készülnek a parkolási lehetőség biztosítására, útkapcsolat kialakítására Kőszegről és Kőszegfalva felől, kerékpárút építésére Kőszegről, s az Alpannonia projekt is kapcsolódik majd a víztározóhoz. 

A lukácsházi víztározó kiemelt projekt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!