Mi az ott, az Alpok? Hegyekben álltak a mosógépek és a hűtőszekrények! (újabb videóval frissítve)

Illegális hulladékbontót találtak a pénzügyőrök Csehimindszenten. Az ingatlanon közel 500 tonna fémet foglaltak le a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai. Szabálytalanságokra bukkantak a rendőrök és a munkaügyi felügyelők is.

Angyal László

Az öreg parasztház udvarán bokáig érő sárban dolgoznak a Szombathelyi Vám- és Pénzügyőri hivatal munkatársai. A  helyszínt, egy illegálisan üzemelő fémhulladéktelepet már harmadik napja őrzik. Kedden délelőtt a körmendi rendőrök, a szombathelyi  pénzügyőrök és a Nyugat-dunántúli Regionális Munakvédelmi Felügyelőség munkatársai együtt tartottak ellenőrzést  a csehimindszenti ingatlan udvarán.

Szendrődi Barnabás, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője lapunknak elmondta: tudomásukra jutott, hogy Csehimindszenten nagy mennyiségben bontanak szét műszaki cikkeket, majd az így kinyert hulladékfémet  illegálisan értékesítik. 

Délelőtt kilenc órakor Körmenden találkoztak az akcióban résztvevők, majd - az általunk megadott címen - elkezdődött  a közös razzia. A munkaügyi felügyelők feketén foglalkoztatott dolgozóra bukkantak, a pénzügyőrök engedély nélkül végzett fémkereskedelem miatt indítottak eljárást, a rendőrök pedig hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetszennyezés miatt jártak el.  

A parasztházat bérlő személy egész Nyugat-Európából, óriási mennyiségben hozta be a mosógépeket,hűtőszekrényeket.A gépeketaz udvaron szétszedték, a műanyag alkatrészeket pedig egy nagy gödörben elásták. Az ügyben egy  kaposvári illetőségű személyt gyanúsítottként hallgattak ki a vasvári kapitányság nyomozói: ugyanis az ő illetőségi területükhöz tartozik a település.

Nézze meg a rendőrség felvételét a razziáról!

Csehimindszenten három napja hordja a kamion a fémhulladékot az Alcufer körmendi telepére.

Csütörtökön délután az utca túloldaláról ketten figyelték, mi történik az öreg parasztháznál. 

Sándor néhány évvel ezelőtt a ház udvarát gondozta.

- Sajnos elhunyt az előző tulajdonos, azután kezdődött itt a ramazuri. Reggel hatkor már kopácsoltak, de úgy, hogy nem lehetett aludni a nagy zajban.

Sándor mellett áll az a férfi, aki éveken keresztül szétverte a gépeket. István kaposvári, azt mondja, pillanatok alatt szétszedett egy-egy mosógépet vagy mosogatógépet.

- Több éve dolgoztam itt. Egyedül végeztem a piszkos munkát, gép nélkül, kalapácscsal és fejszével. Minden szombaton zárt mikrobuszban mentrendszerűen érkezett a szállítmány. Sokáig el is vitték innen a fémhulladékot, de néhány hónapja már nem akadt  rá vevő. Azóta állt itt hegyekben a rosszvas.

Cséve Szabolcs, a regionális vámparancsnokság szóvivője a helyszínen nyilatkozik. A környezetvédelmi szakemberek becslése alapján 450 tonnányi lehet az udvaron tárolt fémhulladék súlya.

A szóban forgó ingatlannal csaknem szemközt lakik a falu polgármestere, Fukszberger Imre. Az elöljáró a kedvünkért félbeszakítja délutáni ebédjét.

- Amikor felbukkantak az idegenek, azt mondták: rosszvaskereskedést  létesítenek. De soha nem legelizálták a telepet. Többször jártak itt rendőrök, a környezetvédelmi hatóság munkatársai, de hiába: ők rendületlenül szedték szét a gépeket. Egyszer kinéztem, s azt hittem az Alpokban vagyok: egymás fölött, hat sor magasan álltak itt a hűtők. 

Videó: Vám- és Pénzügyőrség

Az év elején változtak a fémhulladék kereskedelmével kapcsolatos szabályok. A kereskedők ellenőrzését a néhány  hetes türelmi idő lejárta után márciustól a pénzügyőrök végzik, s a csehimindszenti fogás a legnagyobb, amióta a Vám- és Pénzügyőrség ellenőrzi a fémkereskedelmet.

Az illegális kereskedőre kiszabott bírság a lefoglalt fémhulladék súlyával arányos.

Csehimindszentről három napja hordja kamion a rosszvasat, de az udvar fele még tele van fémhulladékkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!