Terjed a parlagfű - Ötmillió forint is lehet a növényvédelmi bírság

Június 30-ig kaptak haladékot a földtulajdonosok, hogy védekezzenek a parlagfű ellen. Aki ezt nem tette meg, büntetésre számíthat. Tavaly Vas megyében 151 esetben bírságoltak, 15,8 millió forintot gyűjtöttek be.

Bajdó Bettina

A parlagfű észak-amerikai eredetű gyomnövény, mely az 1920-as évektől honosodott meg hazánk területén. A parlagfű a művelésből kivont, feltört területeken, gyomtársulásokban fordul elő tömegesen. Gyors terjedésében nagy szerepet játszik, hogy nagyon könnyen alkalmazkodik szinte bármilyen talajhoz.

A parlagfű allergenitása kiemelkedően egyedülálló a hazánkban honos növények között. A növény egyetlen egyede akár nyolcmilliárd pollent is képes megtermelni. Két fő, több közepes vagy kisebb méretű allergént tartalmaz, amelyek a légúti nyálkahártyára kerülve azonnali allergiás reakciót váltanak ki. A népbetegségnek számító allergiás betegségek csökkentésében kiemelkedő fontosságú a védekezés: a parlagfű kihúzása, a fűkaszálás vagy a környezetkímélő permetezőszerrel történő irtás.

Dr. Káldy János, a tanakajdi Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy tavaly Vas megyében 151 esetben bírságoltak, összesen 15,8 millió forintot fizettettek a szabálytalankodókkal. Ez kevesebb, mint az elmúlt években. Közérdekű védekezést 135  esetben rendeltek el.

- A parlagfű elleni védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége - folytatta az igazgató. A hatóság feladata ezért csak a közérdekű védekezés elrendelésére terjed ki, valamint a szankciók alkalmazására. A földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot folyamatosan fent is kell tartania. Ennek értelmében a földhasználót terhelő kötelezettség kettős.

Az igazgató hozzátette, az, hogy a földtulajdonos eleget tett-e törvényi kötelezettségének, a helyszíni ellenőrzés során derül csak ki. A helyszíni ellenőrzést hivatalból vagy bejelentés alapján külterületen a földhivatal, belterületen pedig a jegyző végzi. 

- A földhivatal munkatársai hivatalból végeznek helyszíni ellenőrzést a parlagfű által veszélyeztetett területeken a szerzett információk alapján - emelte ki az igazgató. A helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni. A földhivatal munkatársai elvileg minden év július 1-vel kezdődően indulnak el az ellenőrzésekre, ám igazából csak a hónap közepe táján érdemes helyszíni kontrollt tartani.

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka a július, a virágpor szóródása július végén és augusztusban történik. A védekezés legegyszerűbb módja a kaszálás vagy a vegyszeres gyomirtás, s ez azért fontos, hogy a rendkívül allergén pollenek ne kerüljenek a levegőbe. A helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel a szakemberek, meghatározzák a pontos GPS-koordinátákat, majd fotókat is készítenek. Ezeket elküldik nekünk is a közös rendszerünkön keresztül. Mi vagyunk azok ugyanis, akik a közérdekű védekezést elrendelhetjük.

Dr. Káldy János hozzátette még, hogy tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtható az, aki a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettségének nem tesz önként eleget. Továbbá meg kell térítenie a földhasználónak a hatósági védekezés teljes költségét is, ami akár hektáronként több tízezer forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!