Válságstáb alakult, felszámolás fenyegeti a Falco KC-t

A Falco-Szova KC Szombathely A-csoportos kosárlabdacsapatát érintő aktuális kérdésekről tartott sajtótájékoztatót dr. Czeglédy Csaba, sportügyekért is felelős alpolgármester. Továbbá ugyanebben a témában Marton Zsolt városi tanácsnoktól egy közleményt is kapott lapunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A sajtótájékoztatón Czeglédy Csaba két témakör köré csoportosította mondanivalóját. Először arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Falco jelenleg 45 millió forint körüli adósságállománya hogyan jött össze, továbbá tisztázni szerette volna magát néhány arcátlan vád alól.

Mint elhangzott, 2008 nyaráig nem volt semmiféle anyagi problémája a Falcónak. Ám a csapat megnyerte a bajnokságot, ami miatt extra prémiumokat kellett (volna) kifizetni. Az alpolgármester szerint akkor a kistulajdonosok közül mindössze egyetlen egy vállalta a rá eső rész kifizetését, a többiek nem.

Igaz, a város is adós maradt egy komolyabb összeggel, továbbá ezután csökkentette támogatását a névadó szponzor is. Ekkor keletkezett az első, 20 millió forintos hiány. Ami 2009 nyarára újabb 30 millióval bővült, főként a gazdasági válság okozta árfolyamveszteségnek köszönhetően (a szerződéseket ugyanis dollárban, vagy euróban kötötték meg a szezon elején).

Jelen pillanatban a Falco 45 millió forintos hiányt görget maga előtt  ami Czeglédy Csaba szerint azért kezelhető probléma. A legfontosabb pedig az, hogy a Falco nyugodtan készülhet a következő A-csoportos szezonra, hiszen a városi közgyűlés garanciát vállalt ez ügyben.

Czeglédy Csaba kifejtette még, hogy a két legnagyobb hitelezővel már meg is egyezett a tartozáskifizetés átütemezéséről, és a többiek esetében is lát erre esélyt. Az alpolgármester szerint az egyeztetésekhez, az átütemezésekhez nem válságstábra van szükség, hanem jó személyes kapcsolatokra.

Áttérve a másik témakörre, Czeglédy Csaba leszögezte, soha egyetlen ártárgyaláson, bérekről szóló egyeztetésen nem vett részt személyesen, nem szólt bele az igazolásokba sem. Továbbá nem érti, hogy városi képviselőtársai miért lepődnek meg szinte hetente a Falco tartozása láttán, hiszen Gráczer György ügyvezető már tavaly is beszámolt nekik a klub anyagi helyzetéről, továbbá a Falco üzleti tervét minden évben jóváhagyták.

Az alpolgármester azt viszont elismerte, talán nem kellett volna erőltetnie, hogy az ötmillió forint mínuszt okozó 2009-es Magyar Kupa-döntőt Szombathely rendezze. Ugyanakkor Czeglédy Csaba kifejtette, kész saját pénzéből rendezni azt a hiányt, természetesen úgy, ha a kistulajdonosok is rendezik végre a rájuk eső részt. Végezetül Czeglédy Csaba így fogalmazott: "értetlenül állok az előtt, hogy egy kistulajdonos még az idén is kapott pénzt a Falcótól."  A névre rákérdeztünk, ám választ nem kaptunk.

Néhány órával a délelőtti sajtótájékoztató után Marton Zsolt városi tanácsnok közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe.

"A Falco KC Szombathely Kft. ügyvezetője, Gráczer György május 31-én meghatalmazást adott dr. Berényi Tamás ügyvédnek, Lazáry Viktornak a városi sportbizottság elnökének, illetőleg személyemnek, hogy a Falco KC Kft. pénzügyi konszolidációjában a társaság segítségére legyünk. Ezzel felállt a Falco megmentéséhez szükséges válságstáb, amely megkezdte a tárgyalásokat a cég hitelezőivel, illetőleg a számba vehető szponzorokkal. A válságstáb előterjesztési javaslatot készít a júniusi városi közgyűlésre, amelynek elfogadása esetén elkerülhető a felszámolási eljárás. A válságstáb legfontosabb feladata, hogy a cég által felhalmozott tartozásállomány kezelésére elfogadható javaslatot tegyen, és biztosítsa a csapat jövőbeni sikeres szerepléséhez szükséges feltételeket."

Az ellentmondásos információk miatt a témára a későbbiekben még visszatérünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!