Eltemették Ózdon az elgázolt rendőrt

Végső nyugalomra helyezték Radovic Dusán rendőr főhadnagyot csütörtökön a Borsod megyei Ózdon, a Gyári temetőben.

MTI

A rendőrt - aki a XIV. kerületi, zuglói rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot - múlt pénteken gázolta halálra egy férfi egy autós üldözés után Budapesten.

A hamvasztás utáni búcsúztatáson részt vett Pintér Sándor belügyminiszter - aki egy szál virággal érkezett -, jelen voltak az országos és a budapesti rendőr-főkapitányság vezetői. Képviseltették magukat az ország rendőr-főkapitányságai és a társszervek is (vám- és pénzügyőrség, tűzoltóság). Érkeztek politikusok, országgyűlési képviselők, településvezetők. A rendőrségi állománytól mintegy másfél ezren voltak jelen a temetőben, amelyhez kiemelt rendőri ellenőrzésen át lehetett eljutni.

A főhadnagy hamvait görög katolikus szertartás szerint szentelték fel, majd a polgári búcsúztatás során Szepesiné Urbán Gabriella, a család egyik barátja méltatta a hősi halált halt rendőrt. Mint elmondta, Radovic Dusán szolgálatteljesítés közben hunyt el, felesége ugyancsak a zuglói rendőrkapitányság munkatársa, kislányuk 2,5 éves.

Krammer György rendőr ezredes, a XIV. kerület rendőrkapitánya búcsúztatójában azt mondta, hogy Radovic Dusán jó rendőr és jó barát volt, folyamatosan képezte magát, többször részesült elismerésben. Hozzátette: sajnos olyan világban élünk, amelyben nincs értékrend, ezért történhetett meg ez a tragédia. Kitért arra, hogy a rendőrség egy nagy család, össze kell fogni valamennyiüknek, hogy segítsék elhunyt kollégájuk hozzátartozóit.

Tóth Tamás rendőr ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya azt mondta: alig pár héttel a megbízása után nem számított arra, hogy egy ilyen tragikus eseményen kell részt vennie. A rendőr az esküjének a valódi tartalmával akkor szembesül igazán, amikor ehhez hasonló eset történik; Radovic Dusán életét adta hivatásáért - tette hozzá.

A búcsúztatás során helikopterek tettek tiszteltkört a temető fölött, amikor a rendőr urnáját elhelyezték, a díszszázad pedig sortűzzel tisztelgett Radovic Dusán emléke előtt.

Radovic Dusán 30 esztendős volt. 1980-ban született, általános iskolai és középiskolai tanulmányait Ózdon végezte, majd a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola elvégzése után Budapestre került; 1999 óta a zuglói rendőrkapitányság állományához tartozott. 

Múlt pénteken vesztette életét, amikor Budapesten, a Keleti pályaudvarnál egy BMW - amelyet a rendőrök üldöztek - elütötte. Az elkövetőt a XIV. kerületben akarták megállítani, de az továbbhajtott, végül a IX. kerületben, a Gubacsi úton sikerült feltartóztatni. A sofőrt a rendőrök őrizetbe vették, majd a bíróság hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte.

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére Radovic Dusán rendőr zászlóst rendőr főhadnaggyá léptették elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!