Elúszhatott volna Szombathely is

Akár katasztrófa is lehetett volna abból, hogy a hétvégén ismeretlenek átállították a Gyöngyös-patakon lévő zsilip magasságát. Ha sok eső esett volna, elúszott volna Gencsapáti és Szombathely is.

Bajdó Bettina

Ismeretlenek jártak a Gyöngyös-patakon lévő osztóműben, s felemelték a vízzáró zsilipet. Az ismeretlen elkövető megrongálta az elektromos kapcsolószekrényt és ellopta a zsilipet működtető motor hűtőventilátorát is. A vízzáró zsilip felemelkedésével, esőzés esetén, veszélybe kerülhetett volna a környező települések biztonsága is.

- A gátőrünk pénteken járt kint az erőműnél, akkor még minden rendben volt - mondja Pék Tibor, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke - , hétfő délelőtt vettük észre a rongálást, akkor szóltunk a rendőrségnek. Azonnal kijöttek a helyszínre, szemlét tartottak, jegyzőkönyvet vettek fel, azóta is keresik az elkövetőt. Nagy kárunk nem keletkezett, viszont a zsilipet nyolcvan centiméterre felhúzták, ezzel pedig veszélyeztették a környéken élőket.

Pék Tibor hozzátette, hogy nem véletlen, hogy ezen a helyen van osztómű, ugyanis az Ausztriából érkező víz mennyiségét itt szabályozzák.

- Éppen két évvel ezelőtt modernizáltuk a felszerelést - folytatta a szombathelyi szakaszmérnök. - Addig kézzel kellett a zsilipet állítani, azóta viszont minden gombnyomásra működik. A zsilipet általában 25 centi magasságra állítjuk, ezzel szabályozzuk a Szombathely felé folyó víz mennyiségét. Még jó, hogy nem volt nagyobb eső a hétvégén. Ha ugyanis 50-70 milliméter csapadék lehullott volna, akkor komoly gond adódott volna abból, hogy 80 centiméterre állították a zsilipet. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy elúszott volna Gencsapáti és Szombathely is. Nagyon felelőtlen volt az, aki átállította a zsilipet, ezzel több ezer ember életét veszélyeztette.
A megrongált kapcsolószekrényre azóta új lakat került, s remélik, hogy ez rajta is marad.

- Eddig a megyében nem volt rá példa, hogy az igazgatóság tulajdonát megrongálták volna - emelte ki Pék Tibor. - Arra meg főleg nem, hogy ennyire felelőtlen lett volna valaki. Elképzelni sem tudjuk, hogy ki tehetett ilyet. Azóta beszéltünk a helyi polgárőrökkel, akik megígérték, hogy sűrűbben járőröznek a területen, s odafigyelnek az osztóműre is.

Pék Tibor hangsúlyozta, hogy a jövőben szeretnék elkerülni az ilyen és az ehhez hasonló eseteket, ezért hamarosan egy riasztóberendezést szerelnek fel a gencsi osztóműre. 

A vízügyi igazgatóságunk működési területe 7587 négyzetkilométer. Alapvetően Vas és Zala megye közigazgatási határain belül helyezkedik el, de érinti Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyék területének egy részét is. A táj döntően dombvidéki jellegű. Aprófalvas településszerkezet jellemzi.

 
Az igazgatóság területén 498 település található, s több mint 577 ezren élnek ezen a vidéken. Az igazgatóság kezelésében lévő vízfolyások hossza: 1027 kilométer.

 
A közműves vízellátás Vas megyében 96 százalékos, ezzel szemben a csatornázottság mértéke mindössze 44 százalékos. A tervek szerint 2010-re Vas megyében a csatornázottságnak a 65 százalékot kell elérnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!