Gaztenger a lakóparknál - A megyeszékhely több helyen nem végezték el a kötelező kaszálás

Olvasóink jelezték, hogy a megyeszékhelyen több helyen ember magasságú a gaztenger. Az egyik lakópark mellett idén még nem kaszáltak, burjánzik a parlagfű.

Takács Gábor

Fertőzött területek nemcsak az elhanyagolt földeken fordulnak elő, nagy számban található parlagfű Szombathely belterületén is. A közömbösség és gyakran a pénztelenség miatt sok helyütt szabadon burjánzik az allergén növény.

Olvasónk jelezte, hogy a Kálvária templom melletti lakópark környezetét gaztenger borítja, itt a parlagfű mellett néhány helyen méteresre nőttek a gyomnövények.  - Két hete jelentettük az önkormányzatnak, hogy a területen idén még nem kaszáltak, de az ügyben nem történt előrelépés - mondja János.

Másik olvasónktól ironikus levelet kaptunk, azt írja, hogy a vadvirágot és a botanikát kedvelőket színes virágtenger fogadja Szombathelyen a nemrégiben átadott kerékpárút mentén. Így Oladon a parlagfüvet bárki nagy számban tanulmányozhatja.

Jogszabály írja elő, hogy a parlagfű ellen összehangoltan kell védekezni. Június 30-ig a területet használóknak, tulajdonosoknak el kellett végezniük az első kaszálást, a védekezésre azért volt szükség a múlt hónap végéig, mert nagyjából ezt követően fejleszti ki a parlagfű a virágbimbó kezdeményeit, majd  kezd virágozni. A pollenje köztudottan az egyik leginkább allergizáló anyag.

A földhivatalok és a jegyzők folyamatosan ellenőrzik a kül- és belterületek parlagfű fertőzöttségét. Az elhanyagolt területeken kényszerkaszálást rendelhetnek el, amelynek költségét a tulajdonosnak kell állnia, emellett  akár 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is fizethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!