Hatalmas felhőszakadás csapott le Kőszegre (képgalériával)

Pénteken éjjel - alig egy év után újra - vízben állt Kőszeg belvárosa, az Ausztria felől támadt vihar a hegyekből ismét a Jurisics tér környékére mosta a sarat. A vasi tűzoltók megfeszített erővel dolgoztak pénteken reggelig.

Vas Népe

A katasztrófavédelem megyei ügyeletére éjfél előtt húsz perccel futott be a meteorológusok figyelmeztetése: narancs riasztást adtak ki a közelítő viharzóna miatt.

A vihar menetrendszerűen meg is érkezett, elárasztva újra vízzel a kőszegi belvárost. A hegyről lezúduló sarat és a nagy mennyiségű csapadékot több mint három órán át szivattyúzták a kőszegi, a sárvári és a szombathelyi hivatásosok, és a kőszeghegyaljai önkéntesek.

Megdöbbentő kép fogadott minket pénteken délelőtt a Puskapor utcában, ahol az ott lakók lapátolták a rengeteg sarat, s kisteherautóval szállították el.

Az utcai lakosai közül sokan panaszkodtak, a lakásokban és udvarokon áll a sár, szerintük az önkormányzat nem készült fel idén sem rendesen a nagy mennyiségű csapadékra. A tavalyi esőzések és árvizek után, részben felújított utca több helyen megsüllyedt, beszakadt, jelenleg sár borítja.

Az egyik tömbház pincéjébe is betört a sárfolyam, vödrökkel hordták fel a felgyülemlett sáros vizet, órákon át takarítottak a lakók.

Egy lakóház falán jól látszik, hogy milyen magasságban - úgy 20-25 centire -, hömpölygött éjszaka a víz, az egész udvar sárban áll, a medencét is ki kell szivattyúzni, takarítani.

 


Egy óra alatt 46 milliméter eső esett le Kőszegen.  Viharkárok miatt 44 esetben riasztották a tűzoltókat a megyében.

A Kőszegen történtekről a tűzoltóparancsnok helyettese, Pintér Richárd a következőket mondta el:

- Csütörtökön éjjel 11 és fél 12 között rendkívül intenzíven esett az eső, fél 12-től folyamatosan riasztottak bennünket, 21 helyszínre hívtak. Pincéket, házakat öntött el a víz, a hegyről hordalékot mosott le. Négy-öt utcát telített meg a sár. Ugyanazokat, amelyeket tavaly is: az Árpád tér, a Puskapor, a Bajcsy-Zsilinszky utcák úsztak a sárban. Szombathelyről, Sárvárról, Bozsokról, Kőszegdoroszlóból, Kőszegszerdahelyről és Peresznyéről is érkeztek tűzoltók, segítettek a mentésben. Szivatytyúztuk a pincékből a vizet, négy-öt családi ház köré homokzsákot raktunk. Hatvanan dolgoztunk éjszaka, reggel az önkéntesek indultak a munkahelyükre.
A kőszegi városüzemeltetés emberei is dolgoztak.

Kovács István, a kht. igazgatója összeszámolja: a kertészek, az úttisztítók, a közmunkások teljes létszámban, a műszaki csoport fele, úgy 22 ember tisztította az utakat a Felsővárosban: a Missziós-háznál, a Károly Róbert téren, a Meskó utcában. Még tegnap délután 5 órakor is dolgoztak.

- Nálunk a pincében térdig ért a víz, beázás lehetett, fél 7-től délig szivattyúztunk, ezért csak késéssel tudtuk kinyitni a fedett uszodát  - hallom Németh Péter kőszegi úszómestertől.

Az egyik tűzoltó azt meséli, hogy riasztása után Lukácsházánál olyan jégeső kapta el éjszaka, hogy le kellett állnia az autóval, egy ideig nem tudott továbbmenni.

Az Őrségben Felsőjánosfa, Kondorfa, Rönök térségében 13 alkalommal kellett fakidőlés miatt vonulniuk a körmendi tűzoltóknak.

A Körmendhez közeli Felsőjánosfán valósággal megindultak a fák ezen az éjszakán. Csak ide tíz fa kidőléséhez riasztották a tűzoltókat. Előfordult, hogy rádőlt a kidőlt fa házra, útra, kerítésre.

Szombathelyen is nagy volt az éjszakai vihar, cikáztak a villámok, dörgött az ég. Itt a több napja tartó forró nyár után a kerttulajdonosok örültek annak, hogy végre hullt az égi áldás, amely megfelelt egy alapos öntözésnek.

Heves viharok Kelet-Ausztriában is

Heves viharok okoztak kárt péntekre virradó éjszaka Ausztria középső és keleti részén.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt sokfelé kiöntöttek a patakok és kisebb folyók. Az áradások mellett kidőlt fák és földcsuszamlás tett számos útszakaszt átmenetileg járhatatlanná Alsó-Ausztriában, Karintiában, Stájerországban és Salzburg tartományban.
   
Alsó-Ausztriában több mint ezernyolcszáz tűzoltót vetettek be az éjszakai és a hajnali órákban. Tulln térségében egy gépkocsi elakadt egy elöntött vasúti átjáróban, a tűzoltók mentették ki a sofőrt.
   
A Magyarországgal szomszédos Burgenlandban sokfelé elöntötte a víz a pincéket és a boldogasszonyi (Frauenkirchen) baleseti ambulancia egy részét is. Fertőmeggyesen (Mörbisch) és Szentmargitbányán (St. Margarethen) egy-egy szabadtéri előadást kellett félbeszakítani a vihar miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!