Heten tettek állampolgári esküt a Városházán

Heten tettek állampolgári esküt tegnap a Városházán dr. Ipkovich György polgármester előtt. Az ünnepi aktuson az érintettek számos családtagja is részt vett.

Kozma Gábor

- Évről évre többen jönnek és kérik a magyar állampolgárságot. Mióta a vonatkozó törvény enyhített a korábbi, szigorú feltételeken, még nagyobb az érdeklődés és a kérelem - mondta el az  ünnepi pillanatok előtt dr. Ipkovich György polgármester. Aki  elárulta, hogy már esketett is, egy ízben így jött ki. Egyébként erre is van jogosítványa egy választott polgármesternek.

Ezúttal heten tettek esküt a hozzátartozók előtt. Vatamaniuc-Bartha Gheorghe, valamint felesége és gyermeke. Ők Romániából érkeztek.

- Hat éve várunk erre a pillanatra, de persze eddig sem éreztük magunkat kisebbrendű polgároknak. Családunk egy része  jói deje itt él, így mind a kapcsolatok ápolása, mind az ésszerűség azt diktálta, hogy jöjjünk és letelepedjünk. Mi például Szombathelyen - mondta el a családfő.

Megható pillanat  volt, amikor  felcsendült a Himnusz, majd a városvezető az állampolgárságot tanúsító dokumentum aláírására kérte az érintetteket. Tar Zoltán Ukrajnából érkezett, s mint mondta, ő már úgy volt  két ország állampolgára, hogy ki sem mozdult településéről. Egyszer szovjet, aztán ukrán, most pedig magyar. Az idős férfi  elérzékenyült a ceremónia során, de a fiatalabbak számára sem maradt közömbös az esemény. Már csak azért sem, mert az állampolgárság megszerzése ma sem rutineljárás,  ehhez több feltételt teljesíteni szükséges. Igaz, olyan már nincs, hogy  ha valaki felveszi a magyart, akkor elveszti másik állampolgárságát, de automatikusan ma sem jár ki a dokumentum.

Amelyhez a fentieken kívül még hozzá jutott Stoica Ottó (Románia), Csaba-Tordai Éva Ilona (Románia), valamint Ravasz Vivien Mercédesz. Az utóbbi ifjú hölgy kísérővel érkezett. Az ő esetében honosításról volt szó. A korábbiaktól annyiban még  eltért az  esemény, hogy Tar Zoltán nem esküt, hanem fogadalmat tett. Ez, a lényeget nem érintve, megfogalmazásában eltér az eskü szövegétől. Végül a városvezető gratulált  a friss állampolgároknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!