Időjárás: jégverés, felhőszakadás Steiermarkban - Áradás Székelyföldön

Csütörtökön este Steiermarkban, Leoben és Graz környékén pusztított ítéletidő: az előbbi településre három centis jégdarabok zúdultak. Vas megyét éjszaka közelítette meg egy viharzóna. Az idokep.hu portál észlelői fél tizenkettő körül Kőszegről és Sopronból már zivatarokat jeleztek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 35 fokos meleg után csütörtök este Steiermarkban heves zivatarok törtek ki. Legrosszabbul Leoben és néhány közeli település járt: komoly jégeső és felhőszakadás pusztított a környéken. Helyenként 30-50 centis víz hömpölygött az utcákon, több mint kétszáz tűzoltó dolgozott órákon dolgozott. A zivatar nyomán több községben kiöntöttek a patakok, egy SOS-gyermekfalut is veszélyeztetett az áradás, valamint egy hektár erdő égett le villámcsapás következtében. A kleizeitung.at információi szerint Graz északi részén is károk keletkeztek a vihar nyomán.

Az osztrák előrejelzések alapján a szintén forró péntek után a szombaton éjszaka érkező hidegfrontot kísérhetik viharok.

 

OLDALTÖRÉS: Áradás Székelyföldön

Áradás Székelyföldön

Áradás Székelyföldön

Áradás Székelyföldön

Hargita megyében összesen 120 személyt kellett kilakoltatni, kilenc ház teljesen vagy részben megrongálódott a szerda este kezdődött áradások következtében, a víz 30 ingatlanba és több száz háztartásba hatolt be, írta a kronika.ro.

A Hargita megyei Katasztrófavédelmi Parancsnokság (ISU) képviselői csütörtök reggel készítettek egy előzetes jelentést a szerda esti és szerdáról csütörtökre virradó éjszakai áradásokról az esőzések és a Nagy-Küküllő mellékfolyóinak áradása által sújtott települések polgármestereinek nyilatkozatai alapján.

Az idézett forrás szerint négy házat elpusztított a víz (kettőt-kettőt Etéden és Kőrispatakon), ötöt súlyosan megrongált Etéden, további 30-at elárasztott (22-t Etéden és 8-at Kőrispatakon).

Etéd községben 104 személyt kellett kitelepíteni, négyen a rokonoknál szálltak meg szerdáról csütörtökre virradóra, a többit a helyi sportteremben szállásoltak el. További 14 személynek kellett elhagynia otthonát Kőrispatak községben.

Az előzetes jelentés szerint 270 háztartást és körülbelül 61 pincét, alagsort árasztott el a víz Etéden, Siménfalván, Énlakán, Kőrispatakon, Gagyon, Kobátfalván, hat hidat és 11 pallót tönkretett az ár, több kilométer községi utat elárasztott a víz.

Szerdáról csütörtökre virradóra újraindult a közlekedés a DN11B országúton Csíkkozmás és Kézdivásárhely között, valamint a DN13C országúton Székelykeresztúr és Bogárfalva között, miután szerda este több órán át leállt a forgalom, mivel a víz és a hordalék elborította az úttestet.

A Székelyhon portál videós beszámolója az áradásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!