Két hónappal előbb kezdték a nyári leárazásokat

Címkék#leárazás

A nyár még javában tombol, az üzletek már június utolsó, július első heteiben próbáltak megszabadulni a nyári készletektől. A tulajdonosok attól féltek, hogy a hűvös június után a nyakukon marad az termék, ezért leárazással csábítják a vevőket.

Bajdó Bettina-Nagy Ildikó

Két hónappal korábban kezdtek akciózni a ruhaüzletek, mert a hűvös tavaszi és kora nyári hónapok miatt attól féltek a tulajdonosok, hogy rajtuk marad a nyári kollekció nagy része. Majdnem minden üzletben fele annyiért lehet most ruhát, cipőt és fürdőruhát venni, mint pár héttel korábban. Azok, akik nem siették el a nyári ruhavásárlást, most akár negyedáron vehetik meg a kiszemelt termékeket. Az üzletek kirakataiban mindenütt hatalmas, színes betűkkel ki van írva, hogy leárazás, kiárusítás, sold, sale. A figyelemfelkeltő plakátokon hatalmas betűkkel virít a hetven százalékos kedvezmény felirat, ám a termékek nagy részét mindössze húsz-harminc százalékkal olcsóbban vehetjük meg.

- Jövő héten indulok Horvátországba nyaralni - meséli az eladóként dolgozó Ági - , mivel kiismerem magam a leárazások terén, ezért eddig nem vettem magamnak semmit. Most a félretett pénzemből több mindent beszerezhetek az útra. Kinéztem korábban magamnak egy tízezer forintos fürdőruhát, ám túl drága volt, most viszont négyezer forintért meg tudom venni. Szerencsére a strandpapucsokat is leárazták, s már a napfényvédő krémek, a kalapok is olcsóbbak. Pár száz forintért kínálnak klassz kiegészítőket, színes karkötőket, fülbevalókat is, ez mindig jól jön az embernek. Leárazásnál azonban  résen kell lenni, mert az ember hajlamos sok mindent az  Ennyiért nem hagyhatom itt  felkiáltással a kosarába tenni, s a végén úgy megy ki az üzletből, hogy egy fillér sem maradt a tárcájában.
 
A fiatal lány hozzáteszi, hónapok óta spórol, hogy új ruhákat vehessen a nyaralásra. A nehéz gazdasági helyzetben ugyanis minden fillérre szükség van a háztartásban.

- A barátnőm szokott elkísérni vásárolni, inkább az ő ízlésében bízok, mint a sajátomban  - mondja a középiskolás Balázs. - Ma nem jött velem, ezért inkább csak nézelődök, kinézem, hogy mi tetszik, majd holnap megmutatom neki is. Ilyenkor megéri megvenni a márkás termékeket, általában ezekre 30 százalék kedvezményt adnak. Nagyon kevés az olyan termék, amire érvényes a 70 százalékos kedvezmény.  Egy póló így általában három-négy, egy rövid nadrág pedig öt-hatezer forintba kerül. Vállaltam nyári munkát is, így nem a szüleim pénzét költöm, hanem a sajátomat. Kicsit meglepődtem, hogy idén jóval korábban kezdődtek a leárazások, tavaly augusztusban indultunk a párommal beszerzőkörútra. Bár az akkor vett ruhák nagy részét nem tudtuk felvenni, mivel lehűlt a levegő, így idén amikor elővettük a szekrényből a tavalyi ruhadarabokat, újként hatottak.

- Régebben nem így volt. Akkoriban egy évben kétszer  február és augusztus végén hirdettünk akciót. Ma már más világ van. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ha nem írom ki az üzlet kirakatára, hogy akció, akkor be sem jönnek a vevők - ezt már Küllős Péter belvárosi üzlettulajdonos mondja.

A kereskedő szerint az akció valóban becsábítja a vevőket. Ugyanakkor hozzáteszi: a törzsvásárlók szezon elején is betérnek az üzletbe, hiszen akkor a legnagyobb a választék. Persze tény az is,  leárazások idején nagyon jól be lehet vásárolni. A tavaszi kollekció akciós darabjait  például egy átmeneti kabátot  ugyanis ősszel is lehet hordani.
Az engedmény mértéke üzletekként  változó. Van, ahol minden termékre áll az akció, és van, ahol   csak azokat árazzák le, amelyekből sok megmaradt.

Küllős Péter azt mondja, hogy a kereskedők nem örömükben akcióznak. Vannak olyan áruk, amelyek esetében  a 30 százalékos engedmény egyúttal azt jelenti, hogy a kereskedő öt százalékot bukott a bolton. Ám ez még mindig jobb, mint ha a termék a raktárban maradna.

Az akciós termékeken lévő csábító ár láttán is jó, ha résen vagyunk: nem árt tudni, hogy az árleszállításnak is megvannak a maga szabályai.

- Nem elég, ha az üzletben kiírják az akció mértékét, minden egyes terméken fel kell tüntetni az érvényes, leszállított árat  - mondja Fehérné Horváth Ildikó, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőség szombathelyi kirendeltségének megbízott vezetője. Hozzáteszi: ha például méret- vagy színhibás terméket veszünk meg kedvezményes áron  és ez fel van tüntetve  akkor ezek miatt nem reklamálhatunk. Ha viszont a feltüntetetten kívül más hibát észlelünk - például elszakadt a varrás - akkor jogos a panaszunk.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!