Kilenc templomot újítanak fel Vas megyében

Ebben az évben érik be a 2008-ban benyújtott vidékfejlesztési pályázatok gyümölcse. A Szombathelyi Egyházmegyében tizenöt templom illetve plébánia újulhat meg száz százalékos támogatással, ezekből kilenc Vas megyében.

Tersztyánszky Krisztina

A pályázaton elnyert összegek 7,5 milliótól 51 millió forintig terjednek.

Vas megyében a legnagyobb összeget, 32 millió 472 ezer forintot a rábahidvégi barokk Szentháromság templom felújítására fordíthatják. A település középpontjában álló barokk műemlék épületnek és környékének rendbetétele már több éve esedékes. Most az elnyert pályázati összeg lehetővé teszi a teljes tetőcserét, a kupola festését, a homlokzat újra vakolását, a nyílászárók cseréjét. A felújítás során megkadályozzák a templom további vizesedését, és a környező park is megszépül majd. A munkákkal jól haladnak, s úgy osztják be a tennivalókat, hogy vasárnaponként viszonylag zavartalanul meg lehessen tartani az istentiszteleteket. Augusztus közepére már tervezik is az átadást.

Borsits Zoltán polgármester hangsúlyozza, hogy a műemlék megújulása az egész település érdeke. Az önkormányzat,  amivel tudott  pályázatírással, a munkálatok előkészítésével  segített a beruházásban. S mivel a támogatás csak a külső  felújítást fedezi, a jövő évtől saját erőből több lépcsőben megkezdik a belső rekonstrukciót is. A karzattal, az orgonával kezdik, majd sorra kerül a belső vakolás és a freskók restaurálása is.

A gersekaráti Szent Kereszt Felmagasztalása templomban régészeti kutatás is folyik. Már biztos, hogy az épület műemléki védelem alá fog kerülni, ugyanis középkori eredetre utaló ajtókat tártak fel.

Az épület tetőszerkezetét itt is teljesen le kellett bontani, az új faszerkezetet hódfarkú cserepekkel burkolják. A korábbi évek szakszerűtlen felújításait feledtetve alumínium helyett réz borítást kap a kupola és ebből készülnek az ereszcsatornák is. Megújul a vakolat és a villanyvezetékek, a vizesedést speciális habarccsal akadályozzák meg. A műemléki hatóság előírása szerint ki kell cserélni  a nyílászárókat is. A felújítás után négy ólomüveg ablak díszíti majd a gersekaráti templomot: a szentély két oldalán Szent István és Imre, a hajóban pedig Szent Erzsébet és László portréja kap majd helyet. Az ablakokat L. Szabó Erzsébet Munkácsy-díjas érdemes művész készíti. A   templombelső felújításához ötmillió forinttal hozzájárult az egyházmegyei hatóság, adtak a helyi hívek és az elszármazottak is, de ahhoz, hogy minden elkészüljön, még mindig hiányzik jó egymillió forint. Új lesz a szembemiséző oltár, a padok és a kórus, és pótolják az évtizedek során eltűnt kegytárgyakat.

A templomkertben álló évszázados fákat megőrzik, egyébként viszont megújul a park is. A bejáratokhoz térkövezett út vezet majd,  és jelképesen  emléket állítanak az egykori temetkezési helynek. A felújítás ideje alatt - tudtuk meg Hári Antalnétól - a szentmiséket a művelődési házban tartják. A nagy munka várhatóan novemberre elkészül. Időközben dolgoznak a plébánia épület felújításán is.

Egy csaknem életveszélyessé vált támfal megerősítése színezi az oszkói templomfelújítást. Az országos védelem alatt álló Szent György templomnál is napirenden van a tetőszerkezet megerősítés, héjazat csere, bádogos munka. Az épület egy dombocskán áll, s az azt megerősítő mészkő támfalat kikezdte a nagy forgalom. Ezt is megerősítik majd, azután a műemlék turisták által is látogathatóvá válik. Itt még csak a közbeszerzési eljárásnál tartanak, legjobb esetben tavasszal fejeződik be a munka.

A pácsonyi Szent Imre templomnál viszont már átadták a munkaterületet a kivitelezőknek. Az eklektizáló stílusú templomot a második világháborúban több lövés érte, s még ezeknek a nyomát sem tüntették el szakszerűen a kisebb javítások. Teljes külső vakolás, színezés, bádogozás elé néz az épület. A tetőhöz itt nem nyúlnak, mivel azt közösségi összefogással már felújította a falu. Készül viszont egy szép park padokkal, bokrokkal, és parkolókat is kialakítanak. A határidő: október 15.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!