Március 15. tér: csúszásban a körforgalom építése

Mostanság nem könnyű a közlekedés a szombathelyi belvárosban. És még nehezebb lesz egy hét múlva, amikor a Március 15. téren elkezdik a körforgalom építését.

Angyal László

A két projekt (a Fő térhez kapcsolódó Király, Kőszegi és Szent Márton utca átépítése, illetve a Március 15. téren körforgalom kialakítása) kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft.

A cég területi igazgatója Németh Gyula, aki több nagyvárosban is levezényelt már ehhez hasonló munkálatokat. Szerinte eddig türelmesek voltak a gyalogosok, kérdés persze, hogy az erre hétre jósolt kánikula miként befolyásolja az emberek tűrőképességét.

- A belvárosi projektnél már látjuk az alagút végét, vagyis közeledik a befejezési határidő. A gond az volt, hogy szűk, alig kéthónapos határidőt kaptunk, ezért  koncentráltan kellett elvégezni a munkákat, ami - elismerem - néha megnehezítette a közlekedők életét. A nagy kérdésre - időben megérkeznek-e Kínából a gránittömbök - is megkaptuk a választ, hiszen a tengeri kikötőből már elindultak kamionok, melyek a hétvégén érkeznek meg Szombathelyre. Látványos lesz az speciális gépsor is, ami helyben felszedi, újrakeveri az útalapot, így akár már egy nap múlva lehet aszfaltozni. Úgy vélem, a tervezett időben, vagyis  augusztus 5-én elkezdődhet majd a műszaki átadás.

Nem áll ilyen jól a másik projekt szénája. Jelenős a csúszás, hiszen eredetileg augusztus vége volt a befejezési határidő, ám a cég ezen a héten sem tudta átvenni a Március 15. téren a munkaterületet, ahol nettó 58 millió forintért körforgalom épül.

- Elvileg hétfőn startoltunk volna, de a gázszolgáltató nem végzett a vezetékek kiváltásával: még vannak nyitott munkaárkok a területen, ezért számításaink szerint talán egy hét múlva indulhatunk a munkával. Először lezárjuk a Március 15. térre vezető utat, mert ott jelentősen levágjuk a két sarokrészt. Amíg ezen dolgozunk - vagyis  várhatóan másfél hónapig  - még  működnek a jelző lámpák, s a terveink szerint ha már kialakul a leendő körforgalom helye, akkor egy hétvége alatt elbontjuk lámpákat. Úgy vélem, a módosított határidőre, vagyis október közepére elkészülünk a munkával.

A csomópont átépítése után több változás is lesz a környéken. A jelenlegi két sávot egyre szűkítik le a Szelestey, a Honvéd és Petőfi Sándor utcában. Nagy kérdés, melyre csak ősszel kapunk feleletet, hogy csúcsforgalom idején megfelelő lesz-e az új körforgalom áteresztőképessége.

Szombathelyen több megoldás is született arra, miként alakítsák ki körforgalmakban a kör közepét. A Március 15. téren egyelőre csak földdel töltik fel a területet. Megfontolandó a soproni példa, ahol a városhoz kapcsolódó jelképeket (prés, körző) álítottak a kör közepébe.

Új helyre kerül és kissé átlós irányú lesz az új gyalogos átkelőhely a Petőfi Sándor utcában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!