Melegfelvonulás - Rendben véget ért a rendezvény

Különösebb rendbontás nélkül ért véget a meleg méltóság menete elnevezésű demonstráció szombat délután Budapesten, a felvonulást jelentős rendőri erőkkel biztosították.

MTI

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt. A menet a Hősök terétől az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg. Az Oktogon és az Andrássy út kereszteződésénél felállított kordonoknál ellentüntetők gyülekeztek, akik "Mocskos buzik", "Ria-ria Hungária", illetve a "Szebb jövőt" felkiáltással várták a menetet.    

Az Andrássy út 60-nál, a Terror Háza előtt négy fiatalember próbálta útját állni a felvonulóknak. A ruházatukon radikális mozgalmak jelképeit viselő férfiakat tucatnyi rohamrendőr körülvette, a járdára vezette és igazoltatta. A menetet a célállomásnál, a Hősök tere és az Andrássy út kordonokkal elzárt kereszteződésénél is ellentüntetők várták, egyebek között a "Mocskos buzik" és a "Gyertek ki" felkiáltásokkal.

A résztvevőket a szervezők arra szólították fel, hogy a kisföldalattival a Deák tér felé hagyják el a helyszínt.  A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.    

Az idei felvonuláson a menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített teherautó haladt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, az egyiken például az állt, hogy "Magyarország a mi hazánk is". Volt olyan felvonuló, aki a nemzeti együttműködési nyilatkozatát vitte nagyméretű, színes transzparens formájában. 

A rendezők becslése szerint a rendezvényen ezerötszázan vettek részt. Az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy ezren lehettek a felvonulók. Köztük sokan külföldiek voltak, köztük osztrákok, németek, finnek és franciák. A demonstráción több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!