Monstre áramszünet a belvárosban: hétfőn kábelátvágás, kedden és szerdán zárlat

A hét elején több alkalommal áramkimaradás volt Szombathely belvárosában. A Thököly utcai lakók pedig azért bosszankodnak, mert egy hétig nem lesz meleg vizük.

Nagy Ildikó

Hétfőn, kedden és szerdán áramkimaradás volt a belvárosban, ami több üzlet működését megzavarta. Nem működtek a fotocellás ajtók, az elektromos beengedő rendszerek, a pénztárgépek, megszólaltak a riasztók.

- A vendégeink többsége türelmes volt, megértették, hogy nem miattunk kell várakozniuk - mondják az egyik Fő téri fodrászüzlet dolgozói.
 
- A legbosszantóbb az volt, hogy hiába hívtam az áramszolgáltató hibabejelentőjét, nem  mondták meg, hogy miért ment el többször is az áram  - magyarázza B. Németh László, az egyik Fő téri ékszerüzlet tulajdonosa.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. kommunikációs munkatársa, Egyházi Nikoletta sem tudott azonnal válaszolni a miértre, viszont utánajárt, mi okozta a sorozatos áramkimaradást.

Elmondása szerint az üzemzavarok egymástól függetlenül keletkeztek. Hétfőn a felújítás alatt lévő Kőszegi utcában dolgozó munkások vágtak el egy földkábelt, azért nem volt áram.

Kedden és szerdán viszont zárlat keletkezett a szolgáltató rendszerében. A keddi hiba helyét rövid idő alatt bemérték, és korrigálták a föld alatti meghibásodást. A szerdai áramkimaradás okát és helyét viszont még mindig keresik, ám addig a fogyasztókat egy másik transzformátorközpontból látják el.

Kérdésünkre, miszerint a sorozatos meghibásodások nem lehetnek-e összefüggésben azzal, hogy a belváros jelentős része fel van túrva, Egyházi Nikoletta elmondta: nagy melegben és hidegben gyakori jelenség a talajmozgás. Elképzelhető hát, hogy a belvárosban zajló munkáknak is köze lehet a folyamatos meghibásodásokhoz.

A Thököly utcai lakók egy része viszont azért aggódik, mert a jövő héten nélkülözniük kell a meleg vizet. A távhőszolgáltató ugyanis bővíti a távvezeték-hálózatot.

Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyfélszolgálati vezetője kérdésünkre elmondja, hogy a Rákóczi utcai kazánházból kiinduló gerincvezeték átmérőjét növelni kell, ezért hétfőtől a Thököly utca 31-37. és 39-45, valamint a Fő tér 41-es számú házakban egy hétig nem lesz meleg víz.

- A vezeték bővítése elodázhatatlan, és ezt a munkát csak nyáron tudják elvégezni a kollégák. Bár a lakókat úgy tájékoztattuk, hogy egy hétig kell nélkülözniük a meleg vizet, munkatársaink igyekeznek a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni a bővítést - teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!