MSZP: Orbán Viktor fényképét helyezzék ki a középületekre

Ironikus hangvételű törvényjavaslatot nyújtott be tizenegy szocialista képviselő a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről".

MTI

Az Országgyűlésnek hétfőn beterjesztett indítvány Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníttatná.

Az előterjesztők - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila frakcióvezető és Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter - ezzel azon a pénteken közzétett kormányrendeleten ironizálnak, amely szerint ki kell helyezni az államigazgatási szervek épületeiben a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

Az indokolásban azt írják: úgy gondolják, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításában Orbán Viktornak elévülhetetlen érdemei vannak, "így méltatlan, ha csak a politikai nyilatkozat kötelező kifüggesztéséről rendelkezik a jogalkotó"; mint fogalmaznak, "illő és üdvös módon" Orbán Viktor fényképét és tömör életútját is el kell helyezni valamennyi középületben annak érdekében, hogy a magyar nemzet tagjai szeretetüket, hűségüket és hálájukat megfelelően fejezhessék ki.

"A portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni (...) ha az épület sajátosságai azt nem zárják ki, a portrét (életutat) megfelelő módon meg kell világítani" - használja a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat  kihelyezéséről szóló kormányrendelet fordulatait a javaslat.

A szöveg szerint az Országgyűlés a Nemzeti Egységet Megtestesítő Személy (NEMESZ) vagyis Orbán Viktor születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilvánítja. "A Szavazófülkékben Lezajlott Forradalom Eredményeként Létrejött Nemzeti Együttműködés Rendszere (SZALEFORELÉNER) az idén áprilisban az egységbe forrt magyar nép akaratából létrejött új politikai, gazdasági, társadalmi rendszer" - olvasható az iktatott szövegben.

A szocialista indítvány szerint aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy Orbán Viktor kötelezően kihelyezett portréját (életútját) erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, eltávolítsa, vagy annak megismerhetőségét egyéb módon akadályozza, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Szijjártó: benyújtóit minősíti az MSZP ironikus hangvételű javaslata

OLDALTÖRÉS: Szijjártó: benyújtóit minősíti az MSZP ironikus hangvételű javaslata

 

 

 


A kormányfő szóvivője szerint a benyújtóit minősíti az az indítvány, amellyel a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos rendeleten ironizál az MSZP. Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt, a Parlamentben hangsúlyozta, az említett nyilatkozatnak ott a helye, ahol az emberek járnak.


A szocialisták javaslatával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: "ha valakinek az ország jelenlegi helyzetében ennyi mondanivalója van parlamenti képviselőként, az jobb lenne, hogy ha az e havi fizetését visszaadná jó gyorsan".

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatnak ott van a helye, ahol az emberek járnak, hiszen az emberek saját akaratáról és a saját akaratuk parlament általi elismeréséről van szó - mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette, a nemzeti együttműködés nyilatkozatával a parlament elismerte a magyar emberek döntését és akaratát, amely akarat kötelezi az Országgyűlést, hogy új rendszert alapítson, a megalapított, új rendszerhez szükséges törvényjavaslatokat megtárgyalja, és azokat abban a formában, amelyben gondolja, elfogadja.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valamelyik szervezet nem teszi ki a nyilatkozatot, Szijjártó Péter úgy válaszolt: azokra az intézményekre, amelyek a kormány hatáskörébe, felügyelete alá tartoznak, mint minden más kormányhatározat, ez is kötelező. "Alapesetként tételezzük fel azt, hogy a kormány hatáskörébe és irányítása alá tartozó szervezetek a kormányhatározatoknak megfelelően járnak el nemcsak ebben az esetben, hanem mindig" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a nyilatkozatot, úgy reagált: "az Alkotmánybíróságot maximum csak tisztelettel kérheti a kormány, hogy tegyen meg különböző lépéseket. Természetesen hogy ha az Alkotmánybíróság úgy gondolja, hogy nem teszi, akkor nem teszi".

Az, hogy mikorra kerülhetnek ki a nyilatkozatok, az egyes, kormány alá tartozó intézmények vezetőin múlik - fűzte hozzá a szóvivő.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben. A rendeletben többek között a köztársasági elnököt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kifüggesztéséről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!