Nem tudják a gazdák, hogy chip kell a kutyáknak

Címkék#kutyatarás

A július 1-től hatályba lépett kormányrendelet az állattartók széles körét érinti, de azt tapasztaljuk: sokan nincsenek tisztában a változásokkal, mondta el dr. Varjú Gábor, a Szombathelyen jól ismert állatorvos.

Némethy Mária

A kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szól.

A rendelkezés szerint ebet forgalmazni, vagy tulajdonjogát átruházni csak a bőre alá ültetett mikrochippel történő megjelölés után lehet. Kötelező chipezni a kölyökkutyát, vagy a felnőttet is, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk.

- Ez körülbelül 5 ezer forintba kerül. Ausztriában január 1-től vezették be kötelezően, de Mohácson és a kistérségben már évekkel ezelőtt. A chipezés a kutyák érdekében történik - magyarázza dr. Varjú Gábor.

Híradásokból tudjuk: sok nálunk a megunt, kitett állat és az elveszett is. A chip segítségével felkutatható és felelősségre vonható lesz a gazdája. Az állatorvos úgy fogalmaz:

- Más státusza lesz az ebnek. Ez nagy fejlődés, mert  nálunk kialakulóban van még az állatok normális, elvárható tartása. Én olyan rendelőben dolgozom, ahova szerető gazdák hozzák gyógyítani kedvenceiket, de 15 éve vagyok a pályán, s a kollégáktól hallom: főleg vidéken nagyon elkeserítő még a helyzet. Sokan nem viselik gondját megfelelően jól az állataiknak.

Egyéb rendelkezések is életbe léptek július 1-től. Szerepel benne például: ebet állandóan kikötve tartani tilos! Tehát a láncon tartott kutyát is rendszeresen el kell engedni. Továbbá: tilos ebet tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen, vagy 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani. Kutyák csoportos tartása esetén egyedenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható terület kell. Ha kutyát futóláncon tartanak, a feszített és a futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 méternél, a futó rész pedig 3 méternél. Állatokat úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztessék más állatok és az ember biztonságát, csoportos tartásuknál lehetővé kell tenni, hogy az egyedek agresszió nélkül férhessenek hozzá etető-, itató- és búvóhelyükhöz. Ha több kutyánk van, akkor tehát legyen külön edényük. A rendeletben áll az is: az állatot és tartási helyét naponta legalább egyszer ellenőrizni kell.

Mit tegyünk, ha látunk a közelünkben rossz állattartót? A helyi jegyzőnek, vagy hatóságként  a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak kell bejelenteni. Azonnal.


A rendelet megjelenése után futótűzként terjedt el az országban, hogy kötelező lesz a kutyák mikrochipes megjelölése... ez a kijelentés így megfogalmazva nem felel meg a valóságnak! ...csak azokat a kutyákat kell megjelölni mikrochippel, amelyeknek ... megváltozik a tulajdonosa... A fajtatisztán tenyésztett kutyák jó része pár éve már csak mikrochipes megjelölés után kap törzskönyvet, írta le dr. Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!