Nyaralás alatt is kell az egészségbiztosítási kártya

Sokan csak utazás előtt az utolsó pillanatban gondolnak arra, hogy, ha valami gond adódik a nyaralás alatt, szükségük lehet Európai Egészségbiztosítási Kártyára.

Bajdó Bettina

A kártyát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) adja ki, kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kártya nem állítható ki azon harmadik állambeli személyek részére, akik nem Magyarországon vagy valamely más EGT tagállamban rendelkeznek állandó lakóhellyel. A kártya bármely regionális  kirendeltségnél igényelhető és kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elveszik vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő. A kártya a REP(ek) ügyfélszolgálatán személyesen vagy írásban, vagy elektronikus úton igényelhető  személyesen, meghatalmazott útján, kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével. Amennyiben az ügyfél elektronikusan igényli a kártyát, a REP postán küldi azt ki a kérelmezőnek, a kártya átvételét a kérelmező a tértivevényen aláírásával igazolja.

Utazás előtt nem árt tájékozódni arról, hogy a célországban pontosan mit is jelent az alapellátás és mely szolgáltatások után kell önrészt vagy teljes árat fizetni. Van, ahol a sürgősségi ellátás is pénzbe kerül, sok helyen pedig fizetős a gyógyszer felírása, a betegszállítás vagy a kórházi napidíj. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján tagországokra bontva találhatók a fontosabb információk. A kártyával térítésmentesen csak az alapellátás vehető igénybe, baleset, illetve hirtelen felmerülő, előre nem tudható szükséghelyzet bekövetkeztekor olyan egészségügyi szolgáltatónál, amely szerződésben áll az OEP-pel. Mivel egyes kezelések vagy ellátások indokoltságról az orvos dönt, például nem tervezett szüléssel és fertőzéses megbetegedésekkel, valamint vesedialízissel vagy vakbélgyulladással kapcsolatos költségeket a hazai társadalombiztosítás önrész nélkül is állja. Azonnal és helyben kell viszont fizetni minden olyan egészségügyi szolgáltatásért, amit az adott országban csak előjegyzésre végeznek, vagy ami már nem tartozik az alapellátások közé. Utólagos elszámolás van akkor is, ha nem váltottuk ki a kártyát, mégis kénytelenek voltunk igénybe venni valamilyen orvosi ellátást.

Horváth Judit,az OEP regionális igazgatóságának nyilvántartási osztályvezetője konkrét adatokkal is szolgált. 

- Győr-Moson-Sopron megyében áprilisban 2410, májusban 2784,  júniusban viszont már 4558 eu-s kártyát adtunk ki  sorolta az osztályvezető.  Zala megyében ennél kevesebbet, májusban 1239, júniusban pedig 2385 kártyát állítottunk ki. Vas megyében áprilisban 1305, májusban 1770, júniusban pedig 2956 kártyát állítottunk ki. Idén a régióban több mint 33 ezer kártyát igényeltek, s úgy tűnik a júliusi adatok alapján, hogy ebben a hónapban is 30 százalékos emelés várható a tavalyi adatokhoz képest.

A kártya érvényességi ideje egy év helyett három év lesz, ezért valószínű, hogy visszaesik jövőre a kártyaigénylés. Az osztályvezető hozzátette, hogy a legtöbben nyaralás előtt pár nappal gondolnak csak arra, hogy kiváltsák a kártyát.

A Magyarországon kiadott kártya nem váltja fel és nem helyettesíti a TAJ-t tartalmazó Hatósági Igazolványt. Így ezzel kártyával csak egy másik tagállamban vehetők igénybe a szükséges szolgáltatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!