Rekonstrukció: megújuló szombathelyi belváros, avatással

A jövő héten átadhatják a teljesen megújult szombathelyi belvárosi szakaszokat. A Szent Márton, a Kőszegi és a Király utcák újultak meg.

Kozma Gábor

Augusztus 5-én ünnepélyesen adják majd át azt a területet, amelynek jó részén még e napokban is gőzerővel dolgoznak a kivitelezők. A szombathelyi belváros átfogó megújítását célzó, rekonstrukciós program fontos szakaszához érkezik.

Ennek a csomagnak része a Savaria Mozi felújítása is, bár ennek átadási határideje még jóval odébb van. Egészen pontosan októberben esedékes. Viszont szemmel láthatóan jól haladnak az építők a Kőszegi, a Király és a Szent Márton utcákban. Amint azt Tóth István, a szombathelyi önkormányzat beruházási irodavezetője elmondta, több helyütt az utolsó simításokra készülnek.

- Valóban augusztus ötödike az átadási határidő és valóban nagy lendülettel halad a kivitelező - mondta. A térkövek lerakásával elkészültek, most már az úgynevezett vibrálás, tömörítés, vagyis az egyenetlenségek eltüntetése a feladat. A Kőszegi utcában talán a leglátványosabbak a munkálatok, itt a kerékpárút is megújul. Ezzel egyidőben korszerűsítik a világítást, lecserélik a kandelábereket is.

A kerékpárúton az egyik kandeláber akadályozta a közlekedést, ezt a gondot is orvosolják. A mozi felújítása kapcsolódik  az utcáéhoz, a kivitelezők együttműködése harmonikus. Ott a homlokzatot verik le és majd cserélik. Az árkádok alatt pedig a Szova alakít ki új üzleteket. A mozi átadásának határideje október 23, a munkák jelenlegi lendülete és állása szerint ez tartható.

A Kőszegi utca mellett teljesen felújították a Király utcát is. Az út új aszfaltréteget kapott, a járdákat díszburkolattal, térkővel látták el. Ez az utca volt valamikor a korzó, a szombathelyi polgárok kedvelt találkahelye. Ezt a jelleget erősíthetik majd az új térbútorzatok, közte a szemetes tartók is. A forgalom ugyan marad, de a járdákat megszélesítették, térkővel látták el. Most ennek az egyengetése folyik. Új elem, hogy több fát kiültettek, ezzel feloldva a kissé egysíkú utcaképet.

- A Szent Márton utcában akad még a legtöbb tenni való - folytatta Tóth István. Itt dolgoznak a legnagyobb erővel. A szokásos munkálatok mellett, a térkő lerakása és rendezése, a felület cseréje nyomán kertészeti munkák indultak. A Gyöngyösparti sétány is más képet mutat. A jövő hét végére minden a helyére kerül hallottuk. Az építési munkák 262, a villamossági beruházások pedig 40 millióba kerültek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!