Rendőrségi megerősítés: Basternák gyilkosát letartóztatták

Hétfőn délután megerősítette a szlovák rendőrség, hogy elfogták Basternák Lászlónak, a dél-szlovákiai Ógyalla (Hurbanovo) volt polgármesterének, eddigi főellenőrének, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) révkomáromi járási elnökének és Nyitra megyei képviselőjének a gyilkosát.

MTI

"A tettest - Stefan K. - szombaton délután 15:30 órakor elfogtuk. A kihallgatások és az előkerült bizonyítékok alapján hétfőn vádat emeltek ellene. A vád: gyilkosság" - közölte Michal Kopcik, az országos rendőrfőkapitány első helyettese pozsonyi sajtóértekezleten. Hozzátette: hatályos törvények szerint az elkövetett bűncselekményért a tettes 25 év, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A gyilkosság indítékai továbbra is ismeretlenek. Az esetet a rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala vizsgálja.

"Több változattal dolgozunk. Amint valamelyik alternatívára bizonyítékok kerülnek elő, tájékoztatjuk a közvéleményt" - jelentette ki Kopcik.

A rendőrség a sajtóértekezleten megerősítette az esemény lefolyásával korábban nem hivatalosan nyilvánosságra került tényeket. Teljesen új tényként azonban elhangzott: egy ismeretlen személy egy nappal a gyilkosság előtt, tehát csütörtökön késő este megpróbált bemászni a kapun át Basternákékhoz, de mert valószínűleg megzavarták, ez nem sikerült, s elfutott. A házra felszerelt biztonsági kamerák rögzítették az esetet. A helyszínre kiérkezett rendőrök megnézték a felvételt, kihallgatták Basternákot, és megegyeztek vele, hogy a felvételt később átmásolják és kiértékelik.  

Az 54 éves Basternákot pénteken este lőfegyverrel gyilkolták meg Ógyallán saját háza előtt. Basternák már korábban is több fenyegetést kapott, és idén  márciusban rá is lőttek, de a golyó nem találta el. 

A hatályos szabályok szerint minden szlovákiai önkormányzatnak van főellenőre, akinek feladata az önkormányzat pénzügyeinek és gazdasági ügyeinek a felügyelete, ellenőrzése. Kisebb településeken ezt a feladatot megbízásos alapon, honorárium ellenében végzi el valaki. Nagyobb településeken függetlenített tisztségről van szó. A főellenőrt a polgármester javaslatára az önkormányzat választja meg tisztségébe. Az illető beszámolási kötelezettséggel tartozik az önkormányzatnak. Amennyiben törvénysértést észlel, kötelessége azt azonnal jelezni, s a tranzakciót leállítani. Súlyosabb esetekben az ügyeket az illetékes állami hatóságoknak is jeleznie kell.

 

OLDALTÖRÉS: Basternák-gyilkosság: Nyitrán őrzik a feltételezett elkövetőt

 

 

 

Nyitrán tartják vizsgálati fogságban Basternák László szlovákiai magyar politikus állítólagos gyilkosát.  A szlovák média szerint egy őrző-védőként dolgozó 29 éves szerb férfi lőtt.

A szlovákiai média értesüléseit a hatóságok nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A pénteki gyilkosság okai továbbra is ismeretlenek. A hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban magán a tényen kívül semmiféle hivatalos információt nem közöltek. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni osztály nyomoz. A rendőrség várhatóan hétfő délután sajtóértekezleten ad tájékoztatást az ügyről.
   
A feltételezett gyilkos egy 29 éves szerb állampolgár, aki egy somorjai őrző-védő szolgálatnak dolgozott. Basternák László pénteken este egy sétáról tért haza a feleségével, amikor a házához közel a merénylő fejbe lőtte. A politikus a helyszínen életét vesztette.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!