Robbanás Fűzfő-gyártelepen! (frissítve: eloltották a tüzet)

Több órán át tartó munkával csütörtökön estére megfékezték a lángokat a Fűzfő-gyártelepen kigyulladt hulladékkezelő telepen.

Vas Népe

A kárt egyelőre megbecsülni nem lehet, a felmérése tart, s megkezdték a tűz körülményeinek kivizsgálását is - mondta Bakos György. Közlése szerint a veszélyes hulladékokat - szerves oldószereket - tartalmazó hordók a rendkívüli hőségtől robbanhattak be. Több száz hordót tároltak a telepen, s a robbanástól több a levegőbe repült - tette hozzá a sajtófőnök. Megjegyezte: a sűrű, fekete füstnek enyhén szúrós szaga volt.

Bakos György hangsúlyozta: mindvégig mérték - és több helyen is egyszerre - a levegő gázkoncentrációját. Elmondta: előfordult, hogy elérte a határértéket a levegőbe került gázok, veszélyes anyagok szintje. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gázkoncentráció döntően alatta maradt a határértéknek, sőt az oltás előre haladtával erősen csökkent, ezért a lakosságot nem kellett kitelepíteni.

Elmondta: arra azonban felhívták a királyszentisvániak és a balatonfűzfőiek figyelmét, hogy lehetőleg maradjanak a lakásaikban és zárják be az ajtókat, ablakokat.

A sajtófőnök szerint a tűz helyszínén még ügyeletet tartanak - éjszaka is - és figyelnek arra, nehogy újra lángra kaphasson valamilyen veszélyes vegyi anyag.

A tűz keletkezésének oka nagy valószínűséggel a rendkívüli forróság volt (ettől robbantak be a túlhevült vegyszerek, szerves oldószerek), de ez majd a tűzvizsgálat során derül ki pontosan - mondta a sajtófőnök.

A nagy kiterjedésű tűz oltásánál 10 egység, mintegy 40 tűzoltó dolgozott; a legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztásra érkeztek Királyszentistvánra veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltók.

Bakos György utalt arra is, hogy az oltás ideje alatt mindvégig jelen voltak a mentőszolgálat képviselői is, akik vizet osztottak a tűzoltóknak. Egy tűzoltót kellett kezelniük rosszullét miatt - tette hozzá.

Az oltás befejeztével a rendőrség is feloldotta az útzárat a település környékén.

Czaun János, az Észak-balatoni Hulladékkezelő Konzorcium elnöke, Veszprém alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem a június 30-án avatott, 16,5 millió eurós beruházással épült új királyszentistváni hulladékkezelő központ gyulladt ki, hanem az attól mintegy 100 méternyire lévő, veszélyes hulladékokat is tároló telep. Az új objektumot védték, de lényegében nem volt tűzveszélyben - fogalmazott az elnök.

 

OLDALTÖRÉS: Robbanás Fűzfő-gyártelepen, veszélyes anyag a levegőben!

 

 

 

Veszélyes anyag került a levegőbe Fűzfő-gyártelepen, miután több száz hordó kapott lángra egy hulladékkezelő üzem telepén.

Az első hírekkel ellentétben nem a közelmúltban átadott királyszentistváni regionális hulladékkezelő üzem gyulladt ki, hanem a Fűzfő-gyártelepi veszélyes hulladékégetőnél lévő égetésre váró hordók anyaga kapott lángra, erősítette meg a Napló kérdésére Csiszár Béla, a Fűzfői Hulladékégető Kft. ügyvezető igazgatója.

A veszprémi megyei portál munkatársa a helyszínről azt jelentette: hangosbemondó járja a környéket, figyelmeztetve a lakosságot, hogy veszélyes anyag került a levegőbe. Amennyiben a szennyezés mértéke meghaladja a megengedett szintet, kiüríthetik a városrészt.

Az Index beszámolója szerint több robbanást lehetett hallani a környéken.

A telepen veszélyes hulladékot - szerves oldószereket - is tárolnak, s a hordók a nagy hőségben berobbantak, mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtófőnöke. Közlése szerint több száz hordó gyulladt ki, jó néhány a robbanástól a levegőbe repült.

Ismertetése szerint néhány vastartály is begyulladt, és sűrű, fekete füstöt kibocsátva ég a bennük lévő vegyszermaradék. Bakos György hangsúlyozta, hogy folyamatosan mérik a levegő gázkoncentrációját; egyelőre nem kerültek veszélyes mértékben gázok a levegőbe.
   
A mérési eredmények a "határértéken mozognak" - jegyezte meg. Bakos György közölte: elővigyázatosságból megkérték a lakosokat, hogy zárkózzanak be, azaz ne tartsák nyitva a lakásuk ajtóit és ablakait.

Egy tűzoltó könnyebb égési sérüléseket szenvedett, a helyszínen 10 tűzoltóegység, mintegy negyven tűzoltó dolgozik, tájékoztatott a sajtófőnök. Hangsúlyozta, hogy a riasztás a legmagasabb ötös fokozatú volt, s a lángok megfékezésében részt vesznek a veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és a balatonfűzfői tűzoltók, több egységgel.

A rendőrség a környékén lévő utakat lezárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!