Súlyos szóváltás a kertmoziban - agresszív kéregetők a szombathelyi belvárosban

A járókelőket, a parkoló autósokat, a Fő téri programokat is zavarják az agresszív kéregetők, ápolatlan hajléktalanok Szombathelyen. A Tér-Film-Zene Fesztivál sem volt gondtalan.

Merklin Tímea

- Tavaly is, idén is kértünk rendőri segítséget a fesztiválhoz - mondta Mayer Rudolf,  az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ mozgókép szakági vezetője.

- Felállítottam a hajléktalanokat a nyugágyakból, mert a gyerekek Csiribirit akartak nézni, féltettem őket. Nem akartak elmenni, a szóváltásunk csaknem tettlegességig fajult. Volt jelen két rendőr és három polgárőr, őket hívtam oda, kicsit beszélgettek velük, aztán lenyugodtak a kedélyek. A jelenség közbiztonsági és közegészségügyi probléma. A hajléktalanok fellépése agresszív, a nézők megijednek tőlük. Mosdatlanok, büdösek, folyamatosan isznak. Ha beülnek egy ilyen vászonszékbe, és utánuk gyerekek ülnek, abból baj is lehet. Fertőzésveszély is van. Azt gondolom, ez nemcsak rendőrségi, hanem összvárosi probléma. Kéregetnek, zaklatják a nézőket. Csapatokban mozognak, félelmet keltenek. A Fő téri üzlettulajdonosoknak, teraszok működtetőinek is nagy gond ez.

Hogyan kezeli a problémát? kérdeztük Molnár Miklós városi képviselőt, az Art Café üzemeltetőjét, aki elmondta: többször kezdeményezte már a városnál, hogy hozzanak létre egy rendeletet, ami jogi szempontból rendezi a helyzetet.

Elkérték más városok vonatkozó rendeleteit, azokból próbálnak összefésülni egy helyit, a képviselő maga fog elmenni egyeztetni a rendőrkapitánysággal, mit lehet realizálni, milyen intézkedéseket lehet egyáltalán tenni. Az új ciklusban a közgyűlés elé kerülhet a tervezet.

A helyzet  már nem zavaró, hanem elviselhetetlen. Egyre többen vannak, akik agresszíven zaklatják az embereket. Szervezetten csinálják: felosztják a Fő teret, ki hol kéreget, vannak, akik a parkolóóráknál állnak. Volt olyan nap, hogy ötször hívtunk rendőrt  - mondta Molnár Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!