Szabadidőpark kilátóval, biotájház, 22 kilométeres túraútvonal az Alpannoniáig

Úgy fél év múlva befejeződik a Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába.

Némethy Mária

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósul egy  projekt  tervezett összköltsége 343 millió 578 ezer forint, a megítélt támogatás 292 millió 41 ezer forint , amelynek  célja, hogy az Alpokalján már létező, és jól működő aktív és ökoturisztikai hálózatába becsatolja a Kőszeg és Szombathely között fekvő, eddig méltatlanul elhanyagolt, ám nagy potenciállal rendelkező területet.

A projekt kiemelt területei a Kámoni Arborétum, ahol egy új Ökoturisztikai Látogató és Oktatóközpontot építenek, a Csömötei hegy, ahol egy szabadidő parkot alakítanak ki. A projektben szerepel még egy 22 kilométeres túraútvonal, amely a Kámoni Arborétum és az Írottkő között összeköti az alábbi látnivalókat: ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Oktatóközpont, Herényi Kerékpáros és Kulturális Központ, Szentkút és búcsújáróhely a Boldogságos Szűz tiszteletére (Gencsapáti), Halomsírmező (Gencsapáti), Holdfény Liget (Gyöngyösfalu), Biotájház (Lukácsháza), Csömötei hegytetőn szabadidőpark.

Kedden délután konzorciumi megbeszélésen a sajtó képviselőinek bemutatták a Csömötei hegyen a 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátót, közelében egy régi présházból kialakított bemutató tájházat, előttük a mini szabadidőparkot. Albert Csaba, Lukácsháza polgármestere beszélt arról, hogy a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatos régi használati eszközöket, tárgyakat mutatják be a bemutató tájházban, s majd   információs táblát is kihelyeznek.  

A projektgazda Szombathely Megyei Jogú Várost dr. Szabó Gábor alpolgármester képviselte a konzorciumi megbeszélésen, amelyet a résztvevők a biotájházban folytattak.

Kiderült, a beruházásban 12 konzorciumi tag vesz részt (önkormányzatok, egyesületek, intézetek), de közülük csak négy, Szombathely és Lukácsháza önkormányzata, az Erdészeti Tudományos Intézet és az Alpokalja Turista Egyesület részesül támogatásban.

A projekt összeköti majd a Kéktúra útvonalat a Kőszegen befejeződő Alpannoniával, így a bakancsos turisták számára kínál majd új barangolási lehetőséget Vasban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!