Idénymunka: egyszerűbb szabályok

Az új egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény több százezer, a mezőgazdaságban dolgozó embert érint. Ennek legfontosabb elemeire világít rá az agrárkamara.

Peltzer Géza

Mezőgazdasági idénymunkának tekintendő a törvény szerint a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati ágazatba tartozó olyan munkavégzés, amely az előállított áru, vagy a nyújtott szolgáltatás természete miatt az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Ennek értelmében adott évben egy munkavállaló akár több munkáltatónál is eltölthet 120- napnál nem hosszabb idejű munkaviszonyt.
 
Egyszerűsített foglalkoztatás céljából a felek közötti munkaviszony úgy jöveht létre, hogy a munkaadó bejelenti a munkavállalót. Ha ez megtörtént és a munkavállaló külön írásos szerződés megkötését nem kéri, nem kell szerződést kötni. A munkáltató bejelentési kötelezettségét elektronikus úton, vagy telefonon szóban az ügyfélszolgálaton keresztül, vagy december 1-től telefonon, SMS útján is teljesítheti, de előtte regisztrálni kell az ügyfélkapun. 

A bejelentésnek tartalmaznia kell a munkáltató adószámát, a munkavállaló adóazonosító jelét, és TAJ-számát, a foglalkoztatás jellegét, a munkavégzés napjainak számát. A be nem jelentett munkavállaló foglalkoztatása a súlyos munkaügyi vétség, amely a mezőgazdaságban két évig nemzeti és uniós támogatások megvonásával jár.  A törvény melléklete szerinti egyszerűsített szerződést akkor kell kötni, ha a munkavállaló ezt kéri, ez esetben a szerződésben foglaltakat legkésőbb a munka megkezdéséig be kell jelenteni az adóhatóságnak. 

Továbbá, ha az elektronikus bevallásra nem kötelezett munkáltató (őstermelő, akinek az idényjellegű foglalkoztatáson kívül más alkalmazottja nincs, és a foglalkoztatás évét megelőzően árbevétele nem keletkezett) ezt választja. Ez a munkaadói kör papír alapon is teljesítheti bejelentési kötelezettségét tárgyhónapot követő hónap 12-éig. Mezőgazdasági idénymunka esetén a közteher mértéke a naponta és munkavállalónként 500 forint.

A munkabért terhelő járulékokról szóló bevallást a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megküldeni és befizetni. Új elem a törvényben, hogy az a munkáltató, aki a tárgyhónapban 300 ezer forintot meghaladó mértékű közteher, adó, vagy járuléktartozást halmozott fel, további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult,  amíg a tartozását ki nem egyenlíti.
Ha a munkáltató a közterhet megfizette, nem terheli társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás, és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az szja törvényben előírt adóelőleg levonási kötelezettség. A munkavállalót pedig nem terheli nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás fizetési és szja-előlegfizetési kötelezettség.
 
A munkáltatónak meg kell győződnie a munkavégzés megkezdése előtt arról, hogy a munkavállaló a munka elvégzésére alkalmas állapotban van. De az egyszerűsített munkavállalás foglalkoztathatósági egészségügyi vizsgálathoz nem kötött, és ennek díja a munkáltatót nem terheli.

A mezőgazdasági idénymunka keretében a törvény alkalmazása lehetővé teszi a munkavállaló folyamatos foglalkoztathatóságát, a vasárnapi munkavégzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!