Mennyivel drágul a kenyér ára?

Úgy tűnik, az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mostanában sokat szidott multik fékezik és halogatják a kenyér áremelését.

Peltzer Géza

Azt ma senki sem vitatja a piac szereplői közül, hogy elkerülhetetlen a kenyérár-emelés, hiszen a búza ára egy év alatt jelentősen megemelkedett, a mérték azonban vitatott. Az Agrárkamara szerint a médiában emlegetett harminc százalék sok, a sütőipar a már megdrágult liszt árát figyelembe véve 18-20 százalékot tart indokoltnak, a multik azonban ennél is kevesebb emelést szeretnének.

A Magyar Agrárkamara lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a médiában emlegetett 30 százalékos áremelés sok, mert egy kiló kenyér árában csak 20-22 százalékot tesz ki a liszt költsége. Imre János, a Vas Megyei Agrárkamara titkára elmondta: ma már 45 ezer forint/tonna felett van a búza ára a tavalyi 25-30 ezer forinttal szemben, és az  áremelkedést nem elsősorban a hazai természeti károk indokolják, hanem a spekuláció, a nemzetközi gabonatartalékok és a forint-euro árfolyam alakulása.

A kamara örül annak, ha a gabonaárak magasak, mert az jó a termelőnek, de nem szeretné, ha a gazdák nyakába varrnák az indokolatlanul nagymértékű drágulást. Hozzátette: a gabona árának nagymértékű ingadozása nem kívánatos jelenségeket idézett elő a gazdák körében: a magas ár elfordítja az állattenyésztés felől a gazdákat, akik sokan úgy vélik, ilyen árak mellett kifizetődőbb a növénytermesztés, mint az állattenyésztés. Ez a  jelenség azonban kedvezőtlenül befolyásolhatja a mezőgazdaság egész szerkezetét.

A Ferrosüt Kft. kereskedelmi igazgatója, Szőke János 18-20 százalékos kenyérár-emelést tart indokoltnak amiatt, hogy a liszt kilója máris megdrágult 10-15 forinttal. Tavaly még 50-55 forintért kaptak egy kiló lisztet, most 70-75 forint az ár, de a malmok további emelkedést jósolnak.

Komoly vita folyik jelenleg a sütőiparban érdekelt cégek között arról, hogy mennyi legyen a kenyér ára. A sütőipari termékeket a hipermarketekben előállító és az alapanyagot sokszor külföldről beszerző multik piaci okokra, kormányzati felmérésekre hivatkozva szeretnék visszafogni az árakat és késleltetni az áremelést, hogy versenyelőnyhöz jussanak a hagyományos értelemben vett sütőiparral szemben.

A Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének főtitkára Obreczán Ferenc visszautasította, hogy a kenyér árát a gabona drágulása jelentősen megemelné. Csak 22-25 százalékot tesz ki a kenyér árában a liszt, tehát a liszt árának a 30-40 százalékos növekedése a kenyér árában nem számottevő jelentette ki a sajtóban.

  Ha a liszt ára 45-50 forintról 70 forintra emelkedik, a különbözet nem indokol drasztikus, 30 százalékos kenyérár-emelkedést, vélik sokan.

A legolcsóbb kenyér ma a boltokban a félbarna, amelynek ára kevéssel kétszáz forint alatt van. A rozsláng kilója 225-288 forint, az egyik közeli községben gyártott közkedvelt kenyéré pedig 360-390 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!