Nem tudják, ők tartoznak-e a távhőnek, vagy fordítva

A költségmegosztóval felszerelt szombathelyi távfűtéses lakásokban élők még nem kapták meg az előző szezon elszámolásával kapcsolatos számlákat.

Nagy Ildikó

- Lassan kezdődik a kövekező fűtési szezon, és még nem tudom, hogy én  tartozom-e a távhőnek, vagy ők nekem - panaszolta egy Szent Márton utcában élő asszony, aki nem érti, miért nem kapta még meg az előző szezon elszámolását és az esetlegesen visszajáró pénzt.

Azokban a szombathelyi távfűtéses lakásokban, amelyekben nincs költségmegosztó (a 11 és fél ezer távfűtéses lakás több mint felében), a lakástulajdonosnak a szolgáltató a lakás légtérfogata alapján küldi a számlát. A költségmegosztók felszerelésével azonban négyszereplőssé vált a történet: van a szolgáltató (távhő), van a lakástulajdonos (díjfizető), van a felhasználó (lakásszövetkezet vagy társasház kezelő) és van a költségmegosztókat leolvasó cég.

- Utóbbiból négy-öt is akad Szombathelyen, hiszen a lakásszövetkezetek dönthették el, hogy kivel szerződnek. A fűtési szezon május 15-ig tartott, a cégek ezután olvasták le a tényleges fogyasztást tükröző adatokat, ám eddig csak két cég továbbította azokat a szombathelyi távhőszolgáltatónak - tudtuk meg Kovács Márta gazdasági vezetőtől, aki hozzátette: a leolvasás adatainak feldolgozását ők nem sürgethetik, hiszen a leolvasó cégekkel a lakásszövetkezetek szerződtek.

Hozzátette: a távhőszolgáltató januárban levelet írt a lakásszövetkezetek vezetőinek, amelyben  tájékoztatták őket, hogy a leolvasó cég által megküldött, a konkrét fogyasztásra vonatkozó adatokat ők csak akkor fogadják el, ha a lakásszövetkezetek ellenjegyzik azokat, mondván: a távhőszolgáltató és a költségmegosztók kezelését végző cégek nem állnak egymással jogviszonyban.
 
A lakásszövetkezetek elnökei - többel is beszéltünk - szerint a szolgáltatónak el kellene fogadni a leolvasó cég által küldött adatokat. Kovács Márta ezzel kapcsolatban megjegyezte: többször előfordult, hogy - nem a távhő hibájából - a számlázást meg kellett ismételni, és ennek felelősségét sem a szövetkezetek, sem az elszámoló cégek nem vállalták.

A távhőhöz eddig két leolvasó cég küldte meg az adatokat: az egyik a múlt héten 400 lakástulajdonosét, ők a jövő héten megkapják a távhőtől az elszámolást. A másik cég 2500 díjfizető adatait küldte el, az ő esetükben azonban még hiányzik a lakásszövetkezet, illetve tárasházkezelő ellenjegyzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!