Nem zár be végleg a kőszegi uszoda

Elterjedt hír: bezárják a dr. Nagy László Gyógypedagógia Intézetben működő fedett uszodát. A hír félig igaz: egy hónapra, a nyári karbantartás idejére lesz lakat az uszoda ajtaján.

Angyal László

A hányatott sorsú intézmény a kőszegi uszoda: időről időre felröppen a hír, hogy veszteséggel működik, ezért más megoldás nem lévén, be kell zárni.

Aki ezekben a napokban felkeresi a dr. Nagy László Gyógypedegógiai Intézet udvarán lévő létesímény, láthatja: nem üzemel az uszoda. Csakhogy nem végleg, mert a tervezett nagy nyári karbantartást végzik, ezért eresztették le a medencékből a vizet. A jól értesült helybeliek szerint ősszel már nem töltik  a fel az uszoda medencéit. 

Az ok: évi mintegy tízmillió forintos veszteséget okoz az intézménynek az uszoda működtetése, ráadásul a megyei önkormányzat, mint tulajdonos, a dr. Nagy László Gyógypedagógia Intézet vezetőjének is előírta, hogy jelentős összeget kell lefaragnia az éves költségvetéséből.

Megkerestük Kovács Ferencet, a megyei önkormányzat elnökét, aki hallott az uszoda bezárásáról terjedő mendemondáról. A politikusnak határozott véleménye van az ügyről.  

- Szó sem lehet arról, hogy bezárják az uszodát. Arról viszont szó van, hogy  a megye, mint tulajdonos megtartaná a pozícióját, viszont a működtetésre  egy új céget alapítana. Az ötlet nem új, s Mesteri esetében bevált. Ott szintén veszteséggel működött az önkormányzati fürdő. Ezután alakult egy új gazdasági társaság a helyi és a megyei  önkormányzat, valamint a Büki Gyógyfürdő Zrt. részvételével. Ezen metódus alapján Kőszegen a kőszegi, a megyei önkormányzat lenne a tulajdonos, és a Büki Gyógyfürdő Zrt., illetve a dolgozók is kapnának tulajdonrészt. Ez azért lenne fontos, hogy kollektívát érdekeltté tegyük, és  a sajátjukénak érezzék az uszodát. Az ügyben már voltak egyeztetések,  múlt héten a megyeházán beszéltük át a részleteket. A következő hetekben kell kidolgozni azt határozat-tervezetet, ami az illetékes testületek elé kerül. A megyei önkormányzat, Kőszeg városának közgyűlése mellett a büki képviselők is megvitatják majd az ügyet, hiszen  a város önkormányzata is jelentős tulajdonnal rendelkezik a Büki Gyógyfürdő Zrt.-ben. Ha minden a tervek szerint  alakul, akkor a megyei  közgyűlés már szeptemberben a napirendjére tűzi az ügyet, s akár már októbertől működet az új gazdasági társaság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!