Önkéntes tűzoltók - Hobbijuk az életmentés

Akinek az ereiben nem folyik ilyen vér, az nem jön közénk - magyarázza Banga Attila, az eredetileg 1879-ben alakult Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. A 380 lelkes településen negyven aktív tűzoltó ténykedik, tíz a szebbik nem képviselője. Tíz éve fiatalítás kezdődött: eleinte agitálni kellett az embereket, ma már jönnek maguktól.

Tersztyánszky Krisztina

A kis faluban úgy működik az egyesület, akár egy nagy család. Együtt  tartják az évfordulókat, a szüreti felvonuláson, bálokon a többi civil szervezettel megosztják a szervezőmunkát. Mindez nem jelenti azt, hogy vállalt feladatukban ne járnának az élen.

A lakosságnak tűzmegelőzési, árvízvédelmi felkészítést adnak, és mindig kihívás, ha részt vehetnek az értékek mentésében. Évente 10-15 alkalommal vonulnak oltani. Két éve például egy nagy kőszegdoroszlói pajtatűznél ötven önkéntes dolgozott a környező falvakból, s mire a hivatásosok kiértek, megfékezték a lángokat.

- Volt beavatkozásunk, ahol 70-80 tűzoltó vett részt - teszi hozzá Seper András, Kőszeg tűzoltó parancsnoka. Ekkora erőt, ennyi idő alatt csak Budapesten tudtak volna kiállítani, ami nekünk társadalmi segítőkkel sikerült. Persze vonulni csak azok az egyesületek tudnak, ahol megvannak a szükséges feltételek. Mi itt a határszélen kedvező helyzetben vagyunk, a falvak egyharmada ausztriai kapcsolatokon keresztül jut korszerűbb eszközökhöz. Így a  járműpark a kilencvenes évek elején gyarapodni kezdett, bár még ma is használnak muzeális értékű eszközöket.

Rosszabb a helyzet a védőfelszerelések terén. A legtöbb egyesület csak az utóbbi évtizedben tudott beszerezni megfelelő sisakot, csizmát, hővédő ruhát. Pedig ez, épp mivel ők nem hivatásszerűen végzik az oltást, az önkéntesek számára különösen fontos. Az egyesületi tagok nagy része a negyven órás tanfolyamot is elvégzi és gondoskodnak az utánpótlásról is.

A kőszegi, köztestületi tűzoltósággal rendelkező központ a kapott állami támogatásból juttat a területén működő önkénteseknek is, mert fontosnak tartják a civilek széles körű bevonását.  Az egyesületek ezen kívül a Megyei   Tűzoltószövetségen keresztül pályázhatnak állami forrásokra, rendezvényekből, gyűjtésekből produkálhatnak bevételeket, valamint az egy százalékos adófelajánlásokkal is gyarapíthatják költségvetésüket. Az önkormányzat  is a legtöbb helyen hozzájárul a tűzoltás finanszírozásához.

- A lánglovagoknak a hagyományőrzés is szívügyük. Megőrzünk, kifényesítünk, az ünnepeken kirakunk mindent, ami régi, mert büszkék vagyunk az elődeinkre - mondja  Banga Attila. 

Felmérik a tudásukat

Az önkéntes tűzoltó mozgalomnak gyakori eseményei a gyakorlatok és a versenyek, melyeken nem ritkán határon túli, szlovén, osztrák csapatok is részt vesznek. Ezek a megmérettetések egyrészt a tanult ismeretek felmérésére, gyakorlására, másrészt a közösségi érzés erősítésére is szolgálnak. Gyakori a női és ifjúsági csoportok szereplése is. A területi és a megyei versenyeket mostanában a megyei szövetség más- más vidéki településeken szervezi.

A Bozsoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület házigazdaként elvitte a pálmát az idei megyei versenyen Fotó: Kiss Teodóra

Ezzel egyebek között az a céljuk, hogy minél több községben felhívják a figyelmet a tűzvédelem jelentőségére, az önkéntes tűzoltók munkájának fontosságára. Ezen a nyáron Bozsokon gyűltek össze a versenyző csapatok, és a falu nagy örömére a vendéglátók is vihették haza a legjobbnak járó trófeát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!