Százegy kiállító a tizenhetedik Faiskolai Börzén

Százegy kiállító hozta el termékeit az Arena Savariába, ahol pénteken délelőtt nyílt meg a Faiskolai Börze. A kétnapos szakmai rendezvény szombaton 9 órától folytatódik.

Nagy Ildikó

A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Faiskolai Börzét. Az Arena Savariába 101 kiállító hozta el termékeit.

A megnyitón Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke köszöntötte a megjelenteket. Megnyitóbeszédében az ágazat problémáiról is beszélt, így  azt is megemlítette, hogy a magyar díszfaiskolások nehezen állják a versenyt külföldi kollégáikkal szemben. Példaként hozta fel a lengyeleket, akik 7 százalékos áfakulccsal dolgoznak, míg nálunk a díszfaiskolai termékek esetében 25 százalékos áfával kell kalkulálni.

A nagycsarnokban ezúttal osztrák, német, cseh, szlovák, francia és holland kiállítókat is felfedezhettünk. A nyitónapon főleg szakmai látogatók néztek körül a standoknál: árudások, kerttervezők, kertépítők, faiskolások keresték az újdonságokat vagy  a már ismert,  jól bevált, megszokott termékeket.

A kiállítás elsősorban szakmai találkozóhely, ám a szabadföldi és konténeres növényekkel berendezett standokban a  nem szakmabeli, a kertet és annak virágzó vagy épp örökzöld díszeit szerető látogatók is örömüket lelhetik.  A csarnokban nem csak növényeket, hanem - egyebek között - szaporító anyagokat, faiskolai gépeket, kerti szerszámokat is láthattunk.

A szervezők ezúttal külföldi szakújságírókat is meghívtak a kétnapos rendezvényre, remélve, hogy az ő közbenjárásukkal még messzebbre eljut a szombathelyi szakmai rendezvény híre. A Faiskolai Börze szombaton folytatódik: a kiállítók az Arena Savariában 9 és 17 óra között várják a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!