Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Szentgotthárd

A vasi polgármesterjelölteket bemutató sorozatunkban ma Szentgotthárd következik. A Rába-parti településen ketten - a jelenlegi polgármester és egy képviselő-testületi tag - mérettetik meg magukat a vasárnapi helyhatósági választásokon.

Szenkovits Péter

A Szentgotthárdon induló két polgármesterjelölttől Viniczay Tibor jelenlegi polgármestertől és Huszár Gábor mostani képviselőtől azt kérdeztük, milyennek ítélik meg a város pénzügyi helyzetét, hogyan kívánnak új munkahelyeket teremteni, mindezt miként szolgálhatja az oktatás? Hogyan tennék még vonzóbbá a mediterrán fürdőt, a szállodát, a kistérségben a  turizmust? Mit tesznek azért, hogy ne épülhessen meg a szomszédos Ausztriában a gigantikus méretű szemétégetőmű? Milyen további kapcsolatokat építenének a kistérség falvaival, számítanak-e a civilekre?

Viniczay Tibor nős, két gyermek édesapja, építész. A térség elkötelezettjeként indul ismét a polgármesteri székért.

Huszár Gábor független. Nős, két egyetemista édesapja. Irányítói tapasztalatait szeretné a város javára fordítani.

- Milyennek ítéli meg Szentgotthárd pénzügyi helyzetét? Miként teremtené meg a stabil működést?

Viniczay Tibor: - Önkormányzatunk jelentős forrás lekötésével, új ágazatként építi fel az idegenforgalom fejlesztést. Nyolc év szigorú intézkedéseivel  elértük, hogy 300 millió forinttal kevesebből működtetjük a várost. Fejlesztéseink hamarosan saját lábra állnak, erőforrásaink felszabadulnak. A stabil működést a  keretek pontosan kiszámított felhasználásával, eddig kihasználatlan források bevonásával, az erősödő gotthárdi gazdaság által megtermelt bevételekkel teremtjük meg.

Huszár Gábor: - A város pénzügyi helyzete jelenleg csőd közeli. A működési hiányt csak rövid távon lehet az önkormányzati vagyon értékesítésével biztosítani. Felelősséggel tartozunk az utánunk következő nemzedékeknek. Az önkormányzati vagyon véges. A stabil működést a felelőtlen beruházások elkerülésével, az azokból való mielőbbi kilépéssel, felelős gazdálkodással lehet megteremteni. Bevételek növelését az ipar, a helyi kis és középvállalkozások fejlesztésében látom.

- Munkahelyeket hogyan kíván teremteni? Az idegenforgalom, az ipar fejlesztését hogyan szolgálhatja az oktatás?

Viniczay Tibor: - Az önkormányzat feladata, hogy a munkahelyet teremtő befektetők számára vonzó közeget teremtsen. Teljes felszereltségű Ipari Parkunk tárgyalásra kész a  bejelentett beruházások beszállítóival. Új irányként a zöld energia területén, vagy a környezetvédelemben érdekelt vállalkozásokat fogjuk keresni. Oktatási struktúránkat a valós igényekhez igazítjuk. Elindítottuk, és megtartjuk a felsőfokú képzést, tovább erősítjük a szakképzést és a kéttannyelvű képzést is.

Huszár Gábor: - A legnagyobb feladatomnak tartom: a város az Opel/Vauxhall Kft-t hosszú távon segítse, letelepítse a beszállítókat. A dolgozók európai színvonalú munkájának köszönhetően bejelentett nagy beruházás középtávon ezres nagyságrendben hoz létre új munkahelyeket. Ehhez szakképzett munkaerőt kell biztosítanunk. Az oktatásnak olyan irányú tudást kell adnia, hogy a tanulók több nyelven, magas szakmai színvonalon, egészségesen élve teljesíthessék az elvárásokat.

- Miként lehetne még vonzóbbá tenni a mediterrán fürdőt, a négy csillagos hotelt, a kistérségben is a turizmust?

Viniczay Tibor: - Szolgáltatásbővítéssel, reklámmal, rendezvényszervezéssel, ismétlődő kulturális eseményekkel, egyedi barokk belvárosi hangulattal, a vendégek komfortérzetének maximalizálásával, a jellegzetes őrségi, Rábavidéki gasztronómiával, kézműves termékek rendszeres kínálatával, idegen nyelvek ismeretével, a belföldi turizmus erősítésével. És a helybéliekkel! Örvendetes, hogy egyre szélesebb körben tudjuk a kedves szentgotthárdiakat is a fürdőbe invitálni. 

Huszár Gábor: - A fürdő a lakosság szívében nem foglalta el méltó helyét, ezért kommunikációs hibák, a kedvezmények hiánya okolható. A fürdő üzletrészét értékesíteni kell. A szolgáltatásban, vendéglátásban látható a fejlődés. Vállalkozóink értik a dolgukat, ám segítenünk kell őket rendezvényeink színvonalassá tételében, új programok kialakításában. A Rába európai viszonylatban is páratlan lehetőséget kínál a vízi turizmus kiaknázására, ez az eddigieknél jóval több figyelmet érdemel.

- Hogyan értékeli a tervezett hulladékégető elleni harcot? Milyen további lépéseket tervez, hogy ne épülhessen meg?

Viniczay Tibor: - Európában is egyedülálló, mintaszerű összefogás jött létre, köszönet érte mindenkinek! A harcot több szinten folytatjuk, a helyi civil kezdeményezésekkel, melyeket az önkormányzat minden törvényes formában támogatni fog. A kormány szintjén, ahol ma még nem publikus megoldást készítettünk elő. A jogorvoslati beadványunk az Osztrák Legfelsőbb Bíróságon van. Diplomáciai eszközt készítettünk elő, mellyel a vasúti beszállítást akadályozzuk meg.

Huszár Gábor: - A heiligenkreuzi hulladékégető építése azért nem kezdődött meg eddig, mert a szentgotthárdiak összefogtak és megmutatták a beruházónak, hogy az egységes akarat mire képes. Az önkormányzat, a Pronas vezette civil szervezetek és a polgárok együttes munkájának az eredményeként a hulladékégető ügye jogi felülvizsgálat alatt áll Ausztriában. Az új önkormányzat a lakossággal és az új magyar kormánnyal együtt meg fogja akadályozni az égető felépítését.

- A leendő új önkormányzat milyen további kapcsolatokat épít a kistérség tizennégy falujával, s számít-e a civilekre?

Viniczay Tibor: - Kistérségünk öt éves sikertörténet, a továbblépés formáját a közigazgatás átszervezése szabja meg. Tervezzük további kistérségi szolgáltatások megjelenését. A civilekkel való kapcsolatunk intézményesült formája a Civil Fórum. Az önkormányzat továbbra is biztosítja a civilek közreműködését a város egészét érintő ügyekben. A kapcsolati rendszert, a civilek által végzett, a részükre anyagi ellenszolgáltatással elismert önkormányzati feladatok kiszélesítésével bővítjük.

Huszár Gábor: - A régióban azonos távlati célokat kell kitűzni, melyek megvalósítására együttműködési megállapodásokat kötünk. Fontos a településekkel a folyamatos konzultáció. Továbbá közös programok megvalósítása pályázati projektek mentén. Esélyt kell adni: a civil összefogás kistérségi szinten is működjön. A rendezvények családoknak szóljanak, ahol a személyes példamutatás számomra kötelező. Erősíteni kívánom a Rába menti szlovén kapcsolatokat is.

Egyéni listás jelöltek Szentgotthárdon: Bánfi Zoltán (független), Bauer László (független), Császár Tamás István (Fidesz-KDNP), Dömötör Sándor (független), Ernst József Attila (Fidesz-KDNP), Fodor József (független), dr. Haragh László (Fidesz-KDNP), Hován István (Fidesz-KDNP), Kardosné Kovács Márta Mária (független), Kovács Endre (Fidesz-KDNP), Kovács Tiborné (Fidesz-KDNP), Lábodi Gábor (Jobbik), Labritz Béla (független), Laczó Zoltán (Jobbik), Lőrincz Miklós (Fidesz-KDNP), Ódor Dénes Gábor (független), Pénzes Tibor László (független), dr. Reisinger Richárd (független), Seiler Tamás (Jobbik), Sütő Ferenc (Fidesz-KDNP), Vadász József (független), Vigh Róbert (független), Virányi Balázs (független), Vörös Gábor (független).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!